Economie

Komkommerteler uit IJsselmuiden zwaar getroffen

IJSSELMUIDEN – Sinds vrijdag kan komkommerteler Klaas Limburg uit IJsselmuiden zijn groenten niet meer kwijt: „De consequenties zijn enorm.”

Jan Mark ten Hove
31 May 2011 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 15:13
Foto ANP
Foto ANP

Normaal gesproken levert Limburg zijn groenten af bij een coöperatie, maar vrijdag hoefde dat opeens niet meer. Reden: de uitbraak van de besmettelijke darmbacterie EHEC, waarbij het vermoeden bestaat dat mensen de bacterie opliepen door het eten van komkommers.

De consequenties van het wegvallen van de vraag uit Duitsland zijn enorm, vertelt Limburg: „Normaal gesproken krijg ik gemiddeld 27 cent per komkommer, nu nul. Dit is mijn enige bron van inkomsten.”

Lang moet deze situatie niet duren, vervolgt hij: „Ik heb dertig mensen in dienst, die moeten wel betaald worden. Als deze situatie nog een paar weken aanhoudt, staat het water mij tot aan de lippen.”

Het aan het werk houden van zijn personeel lukt Limburg wel. Epidemie of niet, de komkommers moeten geoogst worden.

Dat zijn komkommers vernietigd moeten worden, voelt vreemd. Want Limburg benadrukt dat de Nederlandse komkommers „schoon” zijn.

Het is hartje oogsttijd. Wekelijks plukken de Overijsselse komkommerteler en zijn manschappen een half miljoen groenten. Nu de groenten niet meer via de coöperatie verkocht worden, betekent dit voor Limburg een financiële tegenvaller van ongeveer 90.000 euro in de week.

Emotioneel valt het vernietigen van de komkommers hem zwaar. „Ik snap nu wat er in de harten van boeren omgaat als hun besmette vee door een grijparm in een vrachtwagen wordt gedeponeerd.”

Veel steun heeft hij aan het medeleven van dorpelingen. „Die voelen heel goed aan dat de uitbraak van de bacterie een financiële aderlating tot gevolg heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer