Oppositie: volg Duitsland en stop kernenergie
DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen in de Tweede Kamer als SP, PvdA en GroenLinks vinden dat Nederland het voorbeeld moet volgen van Duitsland en moet stoppen met kernenergie.
De SP wil dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) weten hoe lang hij nog denkt vast te houden aan de bouw van een tweede kerncentrale in Nederland. „Buitengewoon onverstandig om nu in Nederland een tweede centrale te gaan bouwen”, zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen.
Hij noemt het opvallend dat Duitsland als grootste handelspartner van Nederland en met veel meer kerncentrales nu besluit te stoppen met kernenergie. „Het doet hun veel meer pijn. Dat zou het kabinet aan het denken moeten zetten.”
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom schat in dat het „een kwestie van maanden” is voor dat ook het Nederlandse kabinet de kernenergieplannen terugdraait. „Het voornemen van Nederland om tegen alle ontwikkelingen in door te gaan met een tweede centrale is met het Duitse besluit nog wereldvreemder geworden.”
Hij stelt dat het Duitse besluit verstandig maar moeilijk is. De Duitsers produceren immers veel meer kernenergie dan Nederland. „De keuze zou voor Nederland veel makkelijker zijn.”
Samsom denkt dat de veiligheidseisen aan centrales na de evaluaties rond het Japanse drama van Fukushima en de Europese stresstest alleen nog maar omhoog gaan. En daarmee ook de kosten. Volgens Samsom is het Duitse besluit te stoppen een „klap voor de nucleaire industrie” en een stimulans voor innovatieve duurzame bedrijven.
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap prijs de Duitse regering om haar „visie op een verstandige energiepolitiek die bij ons kabinet ontbreekt. Onze Oosterburen durven radicaal te breken met oude energie als kolen- en kernenergie. Al in de jaren negentig werd er de weg vrij gemaakt voor zon en wind. Daar kunnen we veel van leren.”