Onderwijs & opvoeding

Mobieltje op school is bron van chaos

AMSTERDAM – Scholen weten zich geen raad met het gebruik van mobieltjes en smartphones door leerlingen. Het beleid is vaak niet eenduidig. Dat leidt onder meer tot verstoring van de concentratie en vermindering van de veiligheid op school.

Binnenlandredactie
30 May 2011 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 15:12

Dat stelt de Nationale Academie voor Media & Maatschappij in een vandaag verschenen onderzoek. De mobieltjes, doorgaans voorzien van camera, worden volgens een woordvoerster steeds meer als wapen gebruikt bij het pesten van leerlingen onderling en van leraren.


Vervelende filmpjes verschijnen op internet en op sociale webpagina’s worden mensen zwart gemaakt. „Ik ken jongens die de leraren-wc’s ingaan en dan hun mobieltje over de deuren steken en foto’s maken. Voor de lol, omdat een docent toch nooit zo snel een wc uit komt”, zegt een ondervraagde havoleerling in het rapport.
Op veel scholen geldt officieel het beleid dat mobieltjes tijdens de lessen uit moeten staan. Op het Calvijn College in Zeeland mag in de hele school niet worden gebeld. Bovendien mogen mobieltjes niet te zien zijn.
Een soortgelijke regel geldt op het Driestar College. Die regel werd twee jaar geleden ingevoerd na diverse incidenten, zegt directeur onderwijs W. de Kloe. „Sindsdien zitten we er behoorlijk bovenop. Dat werkt redelijk goed.”
Ook de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap kent regels, „maar er is een spanning tussen regel en praktijk”, zegt bestuursvoorzitter F. A. van Hartingsveldt. „Ik weet ook niet of je er met een totaalverbod komt.”


Van Hartingsveldt heeft leerlingen gevraagd mee te denken over een goed beleid. „Daaruit kwamen goede ideeën. Na de zomervakantie willen we daarmee aan de slag.”
De Nationale Academie voor Media & Maatschappij, die als doel heeft de mediawijsheid van de jeugd te verbeteren, pleit voor harde afspraken over wat wel en niet gewenst is. Volgens de academie zou elke school een deskundige moeten inschakelen die overlegt met een groep leerlingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer