Geen kernenergie meer in Duitsland
BERLIJN (ANP/DPA/AFP) – Duitsland stopt uiterlijk in 2022 als eerste industriële grootmacht met kernenergie. Dan moeten alle zeventien Duitse kerncentrales zijn gesloten. Dat heeft de ‘zwart-gele’ regeringscoalitie van de christen-democratische CDU/CSU en liberale FDP besloten, maakte minister Norbert Röttgen van Milieu in de nacht van zondag op maandag bekend.
Het besluit is „definitief” en „onomkeerbaar”, aldus Röttgen (CDU). Het geeft volgens hem „duidelijkheid over de beëindiging” en er is geen ruimte voor herziening op latere termijn. Over het stoppen met kernenergie is de afgelopen tien jaar al veel gesteggeld in Duitsland.
Zeven Duitse centrales liggen al stil wegens veiligheidscontroles. Dat gebeurde na de problemen bij de kerncentrale Fukushima I in Japan. Volgens regeringsbronnen blijven die zeven nu dicht. Ook een achtste centrale in Krümmel zou snel dichtgaan. Zes andere reactors zullen in 2021 worden gesloten. Om eventuele problemen met energie op te vangen houdt de regering de drie modernste reactors nog een jaar langer open.
Röttgen ging nog niet in op de vraag hoe Duitsland aan vervangende energie moet komen. Bijna een kwart van de Duitse energievoorziening komt nu uit kerncentrales. Hij stelde wel dat de Duitsers niet bang hoeven te zijn voor stroomstoringen. Mogelijk staat bondskanselier Angela Merkel later op de dag de pers daarover te woord.
De oppositiepartijen SPD en de Groenen zijn zondagavond laat nog ingelicht. Ze zouden het in principe met de sluiting van de centrales eens zijn, maar wel onder duidelijke voorwaarden. Claudia Roth van de Groenen stelde nog veel vragen te hebben over het plan.
De Groenen, fel tegenstander van kernenergie, zijn in de peilingen nagenoeg de grootste partij van het land. Tijdens recente deelstaatverkiezingen wonnen de Groenen fors, waardoor Merkel steeds meer met deze partij rekening moet houden. Naast de massale protesten tegen kernenergie is dat volgens Duitse media een van de belangrijkste redenen voor de draai van Merkel, die vorig jaar nog stelde de nucleaire complexen tot halverwege de jaren dertig open te willen houden.
In het plan staat dat de belasting op de brandstof voor kerncentrales van kracht blijft. Duitse energiebedrijven moeten op elke gram kernbrandstof een belasting van 145 euro betalen. Dat levert de overheid jaarlijks meer dan 2 miljard euro op.