Binnenland

Natuurbeschermers: „Tel dode palingen en zeeprikken”

NIJMEGEN (ANP) – Op de strandjes langs de grote rivieren liggen deze dagen steeds meer dode palingen en zeeprikken. Veel van deze slangachtige dieren hebben een knak in hun lijf. Natuurbeschermingsorganisatie Ravon denkt dat de lage waterstand de voornaamste oorzaak is voor de massale sterfte, maar wil dat graag zeker weten.

28 May 2011 13:08Gewijzigd op 14 November 2020 15:11
Palingen. Foto ANP
Palingen. Foto ANP

De organisatie vraagt daarom zaterdag het aantreffen van dode vissen liefst met foto te melden op de site waarneming.nl. Palingen en zeeprikken worden met uitsterven bedreigd.

Door de lage waterstand komen kribben in de rivieren droog te staan. Palingen en zeeprikken verstoppen zich graag tussen de basaltblokken, maar sterven op het droge. Ook komen er meer vissen tussen de schroeven van schepen en in turbines van waterkrachtcentrales terecht nu het water zo laag staat, aldus Ravon. De geknakte vissenlijven wijzen op dergelijke ongelukken.

Volgens Ravon is het extra zorgelijk dat de meeste dode palingen volwassen dieren zijn, die klaar waren om op paaitrek naar de Sargassozee te zwemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer