Wetenschap & techniek

Biologische moleculaire motor bepaalt vorm cel

Biologische cellen veranderen drastisch van vorm als ze zich verplaatsen of delen. Hiervoor zijn ze afhankelijk van nanomachientjes, die een skelet van eiwitdraden binnen in de levende cel kunnen vervormen.

Wetenschapsredactie
27 May 2011 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 15:10
In levende cellen komen allerlei soorten van moleculaire motoren voor die de cel aansturen. Foto Wikipedia
In levende cellen komen allerlei soorten van moleculaire motoren voor die de cel aansturen. Foto Wikipedia

Dat ontdekten wetenschappers van het onderzoeksinstituut Amolf en van de Vrije Universiteit. Hun bevindingen zijn vorige week gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift PNAS.

Het was tot voor kort een raadsel hoe ongerichte bewegingen van de moleculaire motortjes in het celskelet kunnen bijdragen aan gerichte vormveranderingen van de cel. Het celskelet is een vervlochten netwerk van eiwitdraden die zich in verschillende richtingen uitstrekken. De motortjes trekken of duwen aan zo’n draad.

Uit het onderzoek blijkt dat de eiwitdraden van het skelet grote weerstand bieden als een motortje eraan trekt, maar geen enkele weerstand bieden als ze worden samengedrukt, omdat ze dan onmiddellijk opkrullen. Op deze manier trekken de moleculaire machientjes het netwerk doelgericht samen, waardoor de vorm van de cel verandert.

Volgens de wetenschappers is deze vondst een belangrijke stap naar een beter begrip van essentiële levensprocessen, zoals celdeling en de prille ontwikkeling van embryo’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer