Buitenland

„Mladic rekt mogelijk bestaan tribunaal”

DEN HAAG (ANP) – Het Joegoslavië-Tribunaal (ICTY) is in 1993 opgericht door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als een tijdelijk tribunaal voor berechting van oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië. Het begon met een budget van omgerekend ongeveer 194.000 euro, maar het tribunaal jaagt er dit boekhoudkundige jaar zo’n 106 miljoen euro doorheen. Er werken bijna duizend mensen uit meer dan tachtig verschillende landen.

27 May 2011 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 15:10
Mladic wordt begeleid naar de rechtszaal. Foto EPA
Mladic wordt begeleid naar de rechtszaal. Foto EPA

De oorlogen waar de ineenstorting van Joegoslavië mee gepaard ging, worden langzaam historie en raken inmiddels ook in de media in de regio op de achtergrond. De financiers van het ICTY maakten dan ook al jaren geleden duidelijk dat het tijd werd dat het tribunaal haar deuren ging sluiten.

Al in 2002 stemde de Veiligheidsraad daarom in met een strategie tot afronding van het werk van het dure tribunaal. Dat kwam toen rond met ongeveer 78 miljoen euro. Eind 2004 moesten alle onderzoeken die tot processen konden leiden zijn afgerond en vier jaar later moesten alle processen in eerste instantie zijn afgewerkt. Eind vorig jaar zouden dan alle zaken die nog in hoger beroep liepen, worden afgerond, zodat het tribunaal zijn deuren aan het Haagse Churchillplein kon sluiten.

Maar zo voorspoedig verloopt de berechting van voornamelijk Servische verdachten niet. Het was al snel duidelijk dat de afronding van processen in eerste aanleg niet eind 2008 kon worden bewerkstelligd. De twee belangrijkste verdachten, de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic en Ratko Mladic, werden bovendien pas in 2008 en in 2011 opgespoord.

Nadat Karadzic was opgepakt schatte de Jamaicaanse president van het Joegoslavië-Tribunaal, Patrick Lipton Robinson, dat begin 2012 het laatste proces zou worden afgerond en dat na alle beroepszaken het ICTY medio 2013 kon sluiten. Later noemde hij 2014 als einddatum. En dat was nog voor de aanhouding van Mladic.

Veel werknemers zien toch het einde naderen. Robinson klaagde vorig jaar steen en been over het vertrek van cruciaal personeel. Velen verkassen bijvoorbeeld naar het Internationaal Strafhof (ICC). Dat is geen tijdelijk hof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer