Nederlandse stukken op werelderfgoedlijst
DEN HAAG (ANP) – Unesco heeft deze week vier (deels) Nederlandse stukken documentair erfgoed toegevoegd aan de werelderfgoedlijst ‘Memory of the World’. Het originele manuscript van Max Havelaar van Multatuli was ook genomineerd, maar is door Unesco niet opgenomen op de erfgoedlijst.
De stukken die wel door de selectie kwamen zijn de administratie van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) en de archieven van de West-Indische Compagnie. Eerder werd al bekend dat ook de collectie van de Nederlandse filmdistributeur Desmet een plaatsje in de erfgoedlijst had gekregen. Unesco maakte donderdag eveneens bekend dat La Galigo, een epos uit Sulawesi in de Buginese taal is toegevoegd. Het epos - dat geldt als het langste ter wereld - bevindt zich in de Universiteit Leiden.
Schepen van de MCC voeren driehonderd keer uit, meer dan een derde van die zeiltochten ging om slavenreizen. Van die reizen werd door de MCC per schip een uitgebreide administratie bijgehouden. Het archief kan daardoor gebruikt worden voor het bestuderen van het slavenvervoer, de scheepsjournalen, de bouw van schepen en de journalen van chirurgijns, de artsen uit die tijd.
Volgens Unesco geven de archieven van de West-Indische Compagnie (1621-1791) een schat aan informatie over de geschiedenis van landen en regio’s waarvoor weinig of geen andere bronnen uit die periode bekend zijn. Naast de Nederlandse archieven, worden ook die van ondermeer Brazilië, Ghana, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toegevoegd.
Het Register bevat al enkele Nederlandse bijdragen, zoals het dagboek van Anne Frank en de archieven van de VOC. De MCC was betrokken bij internationale slavenhandel in Europa en in Afrika en West-Indië.