Huwelijk vereist blijvende investering

Veel echtparen moeten een drempel over om een huwelijkscursus te volgen. Na die tijd zijn ze vaak enthousiast en bevelen ze andere stellen aan hetzelfde te doen. Twee echtparen over hun ervaringen.

Evert van Dijkhuizen
26 May 2011 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 15:09
Foto Janneke Paalman
Foto Janneke Paalman

Naam: Wim en Carine Hasselman.

Woonplaats: Houten.

Leeftijd: Hij: 46; zij: 44.

Beroep: Hij: accountmanager vermogensfondsen; zij: huismoeder.

Kerkgenootschap: Gereformeerde Gemeenten.

Hoe lang getrouwd? 23 jaar.

Kinderen? Zes, in de leeftijd van 5 tot 22 jaar.

Welke huwelijkscursus?

„De cursus van De Vluchtheuvel: zes avonden in de periode februari tot april. Vanuit onze gemeente waren er zes stellen, van wie drie meer dan vijftien jaar getrouwd en drie tussen de vijf en de tien jaar getrouwd. Om elkaar beter te leren kennen, zijn we de eerste avond begonnen met een Chinese maaltijd. Daarna werd het algauw serieus en hebben we nagedacht over het huwelijk in Bijbels licht, communicatie en verschillen, je rugzak (hoe je bent gevormd), seksualiteit en gezinsvorming, huisgodsdienst en opvoedingsstijlen. Elk onderwerp werd ingeleid met een powerpointpresentatie die als kapstok diende voor het gesprek. De ene keer besprak je als stel de zaken, de andere keer als mannen en vrouwen onder elkaar. We kregen een reader met achtergrondinformatie en literatuurverwijzingen.”

Waarom een cursus gevolgd?

„We hadden van andere mensen uit de gemeente enthousiaste verhalen gehoord over deze cursus en werden daardoor nieuwsgierig gemaakt naar de manier waarop een goed huwelijk nog beter kan worden. Bovendien vinden we het altijd interessant en zinvol met dit onderwerp bezig te zijn. Het raakt je allebei. Door de jaren heen hebben we ervaren dat het huwelijk een prachtig geschenk is, maar ook een opdracht.”

Wat sprak het meest aan?

„De herkenning onderling. Het is fijn om zowel de mooie dingen als de vragen met elkaar te delen. In onze groep was een levendige interactie, openheid en vertrouwen in elkaar. Je bent allemaal van dezelfde kerkelijke gemeente en leert elkaar op deze avonden op een andere, positieve manier kennen. Het onderwerp ”huisgodsdienst” vonden we erg waardevol; het werd op een mooie manier behandeld door de cursusleider. Het thema blijft vaak wat onderbelicht in relatie tot het huwelijk, maar gelukkig krijgt het de laatste jaren meer aandacht.”

Wat het minst?

„We vonden de hele cursus wel interessant, hoewel we helemaal niet zo veel nieuwe dingen hebben gehoord. Wat ons betreft was dat geen probleem. Alleen al dat je met elkaar bewust over de verschillende aspecten van het huwelijk nadenkt, geeft genoeg meerwaarde.”

Suggesties voor verbeteringen?

„Voor zowel de deelnemers als de cursusleider is het prettig als de groep redelijk homogeen is. Bij jongere gezinnen spelen andere vragen dan bij die met oudere kinderen. Daarnaast is het aan te bevelen bij een groep met stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn, een cursusleider te hebben die zelf in een vergelijkbare huwelijksfase zit. Dan kan hij of zij zich voldoende inleven in de problemen waarmee je te maken hebt, bijvoorbeeld met oudere kinderen.”

Wat is er veranderd in jullie huwelijk door de cursus?

„Deze cursus heeft opnieuw het belang onderstreept van het voortdurend investeren in je huwelijk en het tijd nemen voor elkaar. Dat kan op verschillende manieren, zoals het volgen van een cursus of het lezen van een boek over dit onderwerp. Het is belangrijk van tijd tot tijd met elkaar na te gaan hoe je huwelijk ervoor staat. Vergelijk het met een jaarlijkse apk-beurt voor je auto.”


Naam: Hendrik en Marlene Vlastuin.

Woonplaats: Veenendaal.

Leeftijd: Hij: 30; zij: 24.

Beroep: Beiden leraar basisonderwijs.

Kerkgenootschap: Christelijke Gereformeerde Kerken.

Hoe lang getrouwd? Bijna 1,5 jaar.

Kinderen? Eind juni wordt het eerste kind verwacht.

Welke huwelijkscursus?

„Een cursus van één dag, georganiseerd door de jongerenorganisaties HHJO en LCJ. We begonnen met een uitgebreide kennismaking. Daarna waren er diverse lezingen over gevarieerde onderwerpen: een Bijbelse visie op huwelijk en gezin, maatschappelijke ontwikkelingen, communicatie in je relatie en omgaan met vruchtbaarheid. De dag werd afgesloten met een workshop over hoe man en vrouw seksualiteit beleven.”

Waarom een cursus gevolgd?

„Om ons te verdiepen in de verschillende aspecten van het huwelijk. Soms denk je dat je het enige stel bent dat tegen bepaalde dingen aanloopt, maar vaak is dat niet zo. Het is soms vermakelijk om bepaalde ervaringen met anderen uit te wisselen.”

Wat sprak het meest aan?

„We werden er tijdens de cursus bij bepaald dat man en vrouw echt verschillend zijn. En dat het heel belangrijk is dat je niet alleen in je verkeringstijd, maar ook daarna met elkaar in gesprek blijft over allerlei dingen. Het bijzonderste moment van de dag vonden wij het afsluitende gesprek over seksualiteit. Dat was heel open; er bleek veel herkenning te zijn. Het was ook boeiend om te zien dat elk stel zijn eigen levensgeschiedenis heeft.”

Wat het minst?

„Sommigen hadden veel voorkennis, anderen weinig. Als je al veel boeken over huwelijk, gezinsvorming en communicatie hebt gelezen, hoor je minder nieuwe dingen dan wanneer je dat niet hebt gedaan. Dat vonden we jammer, maar wel begrijpelijk.”

Suggesties voor verbeteringen?

„De cursus was leuk, interessant en zinvol. Je krijgt veel informatie, maar misschien is het goed om er twee aansluitende dagen voor uit te trekken, zoals eerder is gebeurd. Dan heb je voor alle onderdelen meer tijd.”

Wat is er veranderd in jullie huwelijk door de cursus?

„Lastig concreet te benoemen. Door de cursus zijn we ons er extra van bewust geworden dat je moet werken aan je huwelijk. Dat verdiept je relatie en brengt je dichter bij elkaar. We raden iedereen die gaat trouwen of pas getrouwd is zo’n cursus aan.”


Dit is het derde artikel in een vierdelige serie over huwelijkscursussen. Het laatste deel verschijnt woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer