Economie

OESO: Wereldeconomie zal 4,2 procent groeien

PARIJS (ANP/RTR) – De wereldeconomie zal dit jaar met 4,2 procent groeien en in 2012 met 4,6 procent. Dit verwacht de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

25 May 2011 12:55Gewijzigd op 14 November 2020 15:08
Foto EPA
Foto EPA

Volgens de OESO ligt het herstel van de economie na de financiële crisis en de recessie goed op koers. Handel en investeringen nemen als gangmakers van de groei de plaats in van stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken. Ook neemt het vertrouwen in de economie toe, aldus de OESO.

Voor de eurozone rekent de OESO voor 2011 en 2012 op 2 procent groei. De Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, zal naar verwachting in 2011 met 2,6 procent groeien en in 2012 met 3,1 procent.

De OESO zei verder dat het tijd is dat de Amerikaanse centrale bank begint met het verhogen van de rente. Het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve staat al ruim twee jaar op ongeveer 0 procent. De OESO stelde dat de inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten zijn gestegen. Dit betekent dat consumenten verwachten dat de inflatie in de nabije toekomst zal oplopen. Met renteverhogingen kan een centrale bank de inflatie remmen.

De Europese Centrale Bank (ECB) kan daarentegen voorlopig pas op de plaats maken. De ECB heeft vorige maand een renteverhoging doorgevoerd en hoeft van de OESO tot begin volgend jaar geen verdere stappen te zetten.

De organisatie stelde verder dat de schuldniveaus van Griekenland, Ierland en Portugal onhoudbaar zijn als de rente die zij moeten betalen voor nieuwe leningen te lang hoog blijft. In het afgelopen jaar zijn investeerders steeds hogere rentes gaan eisen voor leningen aan de zwakke broeders van de eurozone. De drie landen zijn daardoor gedwongen noodleningen te accepteren van andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens de OESO is er geen duidelijke oplossing voor de Europese schuldencrisis. Een schuldsanering brengt risico’s met zich mee voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Als er echter niets gebeurt aan de schuldenlast en er worden alleen maar meer noodleningen verstrekt, wordt het probleem vooruitgeschoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer