Zuma naar Libië voor overleg met Gaddafi
JOHANNESBURG/TRIPOLI (ANP/RTR/AFP) – De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma spreekt maandag 30 mei in Tripoli met de Libische leider Muammar Gaddafi. Zuma gaat naar Libië namens de Afrikaanse Unie (AU), aldus de Zuid-Afrikaanse regering woensdag. Media meldden op gezag van anonieme Zuid-Afrikaanse functionarissen dat Zuma in samenspraak met de Turkse regering met Gaddafi zal spreken over een „exit strategy”, een plan om hem tot aftreden en ballingschap te bewegen.
Zuma stond aan het hoofd van een missie van de AU die in april Tripoli bezocht om het gewapend conflict te bezweren tussen het regime in Tripoli en door westerse luchtaanvallen gesteunde rebellen in het noordoosten van Libië. Dat bezoek leidde nergens toe, omdat de opstandelingen eisten dat Gaddafi zou vertrekken en dat kwam niet in Zuma’s plan van destijds voor.
Gaddafi ligt letterlijk en figuurlijk onder vuur van tal van mogendheden sinds de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 17 maart acties wettigde om Libische burgers te beschermen. Dinsdag vielen volgens de Libische staatstelevisie bij bombardementen op de hoofdstad Tripoli bijna twintig doden en 150 gewonden. NAVO-gevechtsvliegtuigen hadden onder meer aanvallen uitgevoerd op de wijk Bab al-Aziziya, waar de residentie van dictator Muammar Gaddafi staat.
Volgens waarnemers was het de meest intense aanval op Tripoli sinds een internationale gelegenheidscoalitie op 19 maart aanvallen op Libië begon. Dit bondgenootschap heeft de luchtaanvallen woensdag voortgezet. De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde dat het complex waar Gaddafi zich met de zijnen zou schuilhouden, opnieuw doelwit was.
Gaddafi heeft in het openbaar gezegd dat hij tot het bittere einde doorvecht. Maar de Franse krant France Soir meldde op gezag van bronnen in Gaddafi’s entourage dat hij sinds de recente dood van een zoon en drie kleinkinderen bij een NAVO-aanval er wel voor voelt de macht af te staan. Hij zou dan in Libië willen blijven en niet vervolgd mogen worden door de nieuwe machthebbers.
Franse, Britse, Amerikaanse en Duitse onderhandelaars zouden er via tussenpersonen bij Gaddafi op aandringen in ballingschap te gaan, in ruil voor immuniteit. Het Internationaal Strafhof in Den Haag doet op verzoek van de VN-Veiligheidsraad onderzoek naar oorlogsmisdaden in Libië.