Britse wetenschapper: Indeling helft dino’s mogelijk onjuist
Er zijn te veel dinosauriërsoorten in de wereld. Slechts 51,7 procent daarvan is correct ingedeeld. De gerenommeerde Britse paleontoloog Michael Benton noemt het „verbijsterend” dat de helft van de dinosoorten foutief is geclassificeerd.
Dat meldde het wetenschappelijke tijdschrift Science vorige week.
De Amerikaanse paleontoloog John Horner erkent het probleem. Elke twee weken voegen paleontologen een nieuwe naam toe aan de duizend bekende soorten. Veel nieuwe dinofossielen zijn feitelijk exemplaren van reeds bekende dieren, aldus Horner.
Hij pleit ervoor om rigoureus de bezem door de naamgeving te halen. Hij verwacht binnen enkele jaren ten minste vijftig dinosauriërsoorten te hebben ontmaskerd als exemplaren van bekende soorten in verschillende groeistadia.
Het gaat onder meer om de Nanotyrannus. Dat zou zomaar een jonge Tyrannosaurus rex kunnen zijn. Dracorex en Stygimoloch zijn mogelijk hetzelfde dier als Pachycephalosaurus; en Torosaurus is wellicht een volwassen Triceratops.
„Hoewel de voorstellen van Horner erg belangrijk zijn om paleontologen erop te wijzen dat het probleem bestaat, zijn fouten bij de beoordeling nog steeds niet uit te sluiten”, aldus Benton.