Amerikanen naar Noord-Korea om voedseltekort
PEKING (ANP) – Een Amerikaanse tweekoppige delegatie is dinsdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang aangekomen om een inschatting te maken van het voedseltekort in het communistische land.
Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua dinsdag.
Het gaat om de speciale gezant voor de mensenrechten in Noord-Korea, Robert King, en Jon Brause van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Zij zullen dictator Kim Jong-il waarschijnlijk niet thuis treffen. Hij is volgens Zuid-Koreaanse media in China om daar de economische ontwikkelingen te bestuderen.
Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter zei onlangs dat het straatarme en geïsoleerde Noord-Korea dringend voedselhulp nodig heeft. Carter bezocht het land eind april om te proberen de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea te verminderen en de regering in Pyongyang aan te zetten tot nucleaire ontwapening.
Ook de Verenigde Naties en hulporganisaties waarschuwen dat miljoenen Noord-Koreanen honger lijden doordat als gevolg van een strenge winter de oogsten tegenvallen. Noord-Korea heeft de VS en andere landen om hulp gevraagd. De Amerikanen hebben na overleg met buurland en aartsvijand Zuid-Korea besloten in ieder geval onderzoek te doen naar de behoefte aan voedselhulp.
Een eerdere hongersnood in de jaren negentig kostte honderdduizenden Noord-Koreanen het leven. Het communistische land kreeg tot enkele jaar geleden voedselhulp van de VS en Zuid-Korea. Maar die landen stopten daarmee, onder meer omdat de hulpgoederen zouden worden gebruikt om het omvangrijke Noord-Koreaanse leger te voeden en omdat het regime in Pyongyang weigerde zijn kernwapenprogramma te staken.