Buitenland

Amerikanen naar Noord-Korea om voedseltekort

PEKING (ANP) – Een Amerikaanse tweekoppige delegatie is dinsdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang aangekomen om een inschatting te maken van het voedseltekort in het communistische land.

24 May 2011 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 15:07

Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua dinsdag.

Het gaat om de speciale gezant voor de mensenrechten in Noord-Korea, Robert King, en Jon Brause van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Zij zullen dictator Kim Jong-il waarschijnlijk niet thuis treffen. Hij is volgens Zuid-Koreaanse media in China om daar de economische ontwikkelingen te bestuderen.

Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter zei onlangs dat het straatarme en geïsoleerde Noord-Korea dringend voedselhulp nodig heeft. Carter bezocht het land eind april om te proberen de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea te verminderen en de regering in Pyongyang aan te zetten tot nucleaire ontwapening.

Ook de Verenigde Naties en hulporganisaties waarschuwen dat miljoenen Noord-Koreanen honger lijden doordat als gevolg van een strenge winter de oogsten tegenvallen. Noord-Korea heeft de VS en andere landen om hulp gevraagd. De Amerikanen hebben na overleg met buurland en aartsvijand Zuid-Korea besloten in ieder geval onderzoek te doen naar de behoefte aan voedselhulp.

Een eerdere hongersnood in de jaren negentig kostte honderdduizenden Noord-Koreanen het leven. Het communistische land kreeg tot enkele jaar geleden voedselhulp van de VS en Zuid-Korea. Maar die landen stopten daarmee, onder meer omdat de hulpgoederen zouden worden gebruikt om het omvangrijke Noord-Koreaanse leger te voeden en omdat het regime in Pyongyang weigerde zijn kernwapenprogramma te staken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer