„Strandkamer bevordert rust dementerenden”
Een strandkamer voor mensen met dementie. Woon-zorgcentrum Vreugdehof in Amsterdam, onderdeel van de Osiragroep, zegt het eerste in Nederland te zijn dat zo’n voorziening voor zijn bewoners heeft gerealiseerd. Deze maand werd de bijzondere ruimte –tot voor kort een tuinkamer– geopend.
Dementerenden zitten er op stoelen op het zand. „Met blote voeten, als ze het prettig vinden”, vertelt Debbie Brandon, teamleider van de afdeling psychogeriatrie waar de strandkamer te vinden is. Mensen in een rolstoel vinden een plekje op de houten vlonder. Zee- en vogelgeluiden omringen hen. Een metershoog decor met daarop zee, lucht en land moet de strandbeleving versterken. Er staan namaakmeeuwen, een rieten strandstoel, een zwemband en er liggen wat schepjes. De ventilator die voor een zeebriesje zorgt en enkele lampen die licht en warmte brengen, doen de rest. De snoezelboom die de voormalige tuinkamer sierde, mocht blijven staan.
De snoezelcoach van de afdeling psychogeriatrie van Vreugdehof deed het idee voor een strandkamer op tijdens een bezoek aan de Zorgtotaal Beurs in Utrecht. Eyeview Systems uit Oss was er een van de standhouders. Dit bedrijf importeert het uit Zweden afkomstige Sunscene. „Aanvankelijk voor de wellnesssector”, aldus Brandon. „De snoezeldeskundige is met de importeur in gesprek gegaan, omdat ze er iets in zag voor mensen met dementie. In Zweden is het systeem zeventig keer verkocht, waarvan vijftig keer aan verzorgings- en verpleeghuizen.”
De setting zou een positief effect op dementerenden hebben. Dit blijkt ook uit de eerste bevindingen van Vreugdehof. „Onrustige mensen worden rustig. Een mevrouw die dwangmatig over de afdeling loopt en ruzie zoekt met medebewoners blijft wel een halfuur in de strandkamer zitten en is de uren erna verbaal een stuk rustiger. Bezoekers van de ruimte gaan met elkaar in gesprek. Herinneringen aan vroeger komen boven, zoals strandvakanties in Zeeland.”
De zon-en-zeekamer is een open, door glas omgeven ruimte. „Zo nodig zit er een personeelslid of een familielid bij de mensen. Maar dat is niet altijd nodig.”
Vreugdehof start binnenkort een onderzoek naar de effecten van de strandkamer in samenwerking met VU-hoogleraar Erik Scherder. „Op de afdeling is ook een binnentuin, waar bewoners kunnen zitten. Om de metingen zo zuiver mogelijk te houden, starten we waarschijnlijk in de herfst, als de mensen niet meer buiten in de zon kunnen zitten maar enkel op de strandkamer zijn aangewezen.”
Het licht, de warmte en de geluiden in de snoezelkamer zorgen er soms voor dat bewoners in slaap vallen. „Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of de strandkamer een positief effect op de nachtrust heeft”, vindt Brandon. „Een meneer die normaal gesproken slechts een paar uur slaapt, heeft het in elk geval twee keer langer in bed uitgehouden na een bezoek aan de ruimte.”