Mensensmokkelaars voor rechtbank in Rotterdam
Acht verdachten in een omvangrijke mensensmokkelzaak moeten donderdag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Deze vermeende smokkelaars, in leeftijd variërend van 17 tot en met 40 jaar, zijn volgens het openbaar ministerie verantwoordelijk voor het smokkelen van honderden Chinezen uit China via Europa naar Groot-Brittannië.
De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Volgens een woordvoerster van het OM is het onderzoek nog in volle gang. Justitie bekijkt ook of er banden zijn met de organisatie uit de zogenoemde Dover-zaak. Die zaak kwam volop in de publiciteit na het mislukken van een smokkeltransport naar Dover in juni 2000. Daarbij stikten 58 Chinezen in een afgesloten koelwagen.
Door het nieuwe onderzoek zitten naast de acht genoemde verdachten nog twee andere personen vast. Zij verschijnen later voor de rechtbank.
Politie en justitie hebben in maart op verscheidene plaatsen invallen gedaan. De meeste van die onderzochte panden stonden in Rotterdam. In een zogenoemd safe house werden 46 illegale Chinezen gevonden. In een Belgisch doorgangshuis trof de politie veertig Chinezen aan. In een vrachtwagen in de haven van Scheveningen zaten nog eens zestien Chinezen verstopt.
In de Dover-zaak bleken ook verscheidene panden in Rotterdam te worden gebruikt om illegale Chinezen tijdelijk onder te brengen. Ook daar zaten safe houses bij, huizen waar de gesmokkelde mensen korte tijd verbleven, voor ze naar Groot-Brittannië werden gebracht.
Nederland veroordeelde in de Dover-zaak tien mensen tot straffen van 22 maanden tot 10,5 jaar. De chauffeur van de truck waar de 58 Chinezen in stikten, zit in Engeland een straf van veertien jaar cel uit.
Vorig jaar werden er in het verlengde van de Dover-zaak opnieuw acht verdachten aangehouden. Allen zijn van Chinese afkomst. Ze staan nu terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Deze groep heeft volgens justitie miljoenen verdiend met het organiseren van systematische smokkeloperaties, waarbij groepen illegale Chinezen tegen betaling van grote bedragen via Rotterdam naar Engeland werden vervoerd.
De vermeende spin in het web van het smokkelnetwerk is de 37-jarige J.C., alias Sister P. Het openbaar ministerie eiste vorige week tien jaar en acht maanden cel tegen haar. De Chinese heeft volgens justitie aan het hoofd gestaan van een gewelddadige criminele organisatie die zich jarenlang op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel. Aanklager M. Verwiel vroeg de rechtbank om de zeven medeverdachten straffen van achttien maanden tot tien jaar op te leggen. De rechters moeten zich nog over deze zaak uitspreken.