Iran bereid tot atoomconcessies
De Iraanse regering is bereid de bij het non-proliferatieverdrag behorende extra protocollen te ondertekenen. De chef van het Iraanse atoomprogramma, Gholamreza Aghazadeh, heeft dat dinsdag verklaard.
Maar Teheran zal pas tot ondertekening overgaan als het van de andere landen die zijn aangesloten bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toegang heeft gekregen tot geavanceerde kennis op atoomgebied, stelde Aghazadeh. Iran heeft die kennis nodig voor het opwekken van kernenergie.
Iran staat onder zware Amerikaanse druk. De Verenigde Staten verdenken de Iraanse regering ervan in de in aanbouw zijnde kerncentrale in de zuidelijke havenstad Bushehr kernwapens te willen ontwikkelen. Iran stelt dat de centrale alleen is bedoeld voor het opwekken van kernenergie.
„Wij zijn bereid het proces van ondertekening van de extra protocollen te beginnen, maar verwachten van het IAEA en de daarbij aangesloten staten met geavanceerde kennis op atoomgebied dat zij aan hun verplichtingen tegenover Iran voldoen”, zei Aghazadeh op een zeldzame persconferentie in Teheran.
IAEA-chef Mohamed el-Baradei drong er afgelopen februari tijdens een bezoek aan Teheran op aan de protocollen te ondertekenen. Hij zou destijds verrast zijn geweest over de vergevorderde staat waarin het Iraanse programma voor het verrijken van uranium verkeert.
Vorige week verklaarde El-Baradei dat Iran de afgelopen twaalf jaar het bezit van een kleine hoeveelheid uranium heeft verzwegen voor het IAEA. Aghazadeh verklaarde dinsdag dat het daarbij gaat om rond de 1000 kilo uraniumhexafluoride en 800 kilo uraniumfluoride uit China. Het radioactieve materiaal staat inmiddels onder toezicht van het IAEA.
Washington wil volgens Teheran dat het IAEA Iran straft omdat het het non-proliferatieverdrag zou schenden. Volgens Aghazadeh doet Iran echter niets strafbaars. Het land staat bovendien onder streng toezicht van het IAEA, stelde hij.
Intussen hebben ongeveer 600 mensen, onder wie zeker 300 studenten, dinsdag in Teheran gedemonstreerd tegen de conservatieve geestelijken die Iran regeren. De betoging was aanvankelijk een studentenprotest tegen plannen om universiteiten te privatiseren.
Een Jordaniër die wordt verdacht van banden met de terreurgroep al-Qaida heeft enkele weken geleden onderdak gekregen in Iran. Dat meldde dinsdag de conservatieve Amerikaanse krant Washington Times.