Kerk & religie

Homo’s verkozen tot bisschop in Church

Behoudende anglicanen in Engeland en in de Verenigde Staten hebben met verontwaardiging gereageerd op de verkiezing van praktiserende homoseksuelen tot bisschop.

Kerkredactie
11 June 2003 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

In Engeland willen zij dat de recente verkiezing van de eerste homobisschop in het land, Jeffrey John, ongedaan wordt gemaakt. In de VS ontstond afgelopen zaterdag commotie, toen in de St. Paul’s Episcopal Church in Concord, Gene Robinson tot bisschop van het bisdom van New Hampshire werd gekozen.

Jeffrey John had voor zijn verkiezing duidelijk gezegd dat hij al twintig jaar een vaste relatie met een andere man heeft. In een gesprek met de bisschop van Oxford had hij daaraan toegevoegd dat hij al „sinds geruime tijd in onthouding leeft.” Hij zegt het eens te zijn met het standpunt van de kerk dat homoseksualiteit niet gewenst is.

Het hoofd van de Anglicaanse Kerk in Nigeria, Peter Anikola, heeft gewaarschuwd dat de benoeming van John een negatieve uitwerking heeft op de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap. Hij roept dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en hoofd van die gemeenschap, op de benoeming ongedaan te maken.

Gene Robinson, die al hulpbisschop van New Hampshire was, kreeg zaterdag in de tweede stemronde 58 van de 77 stemmen van de geestelijken en 96 van de 165 stemmen van de leken. In beide groepen was een meerderheid nodig. De algemene vergadering van de Episcopaalse (Anglicaanse) Kerk, die op 28 juli in Minneapolis begint, moet zijn benoeming nog bekrachtigen.

Hoewel Robinson en zijn aanhangers ervan overtuigd zijn dat die goedkeuring er komt, zijn zelfs zijn meest enthousiaste voorstanders sceptisch. „Ik verwacht dat er mensen zijn die hun stem niet zullen geven aan een openlijke homoseksueel”, zegt bisschop Douglas E. Theuner. „Ik hoop dat ze in de minderheid zijn.”

Parochieleden hebben met ovaties gereageerd op Robinsons verkiezing. Zelf zegt hij: „We zullen de wereld laten zien wat een christelijke gemeenschap is. Het is mijn bedoeling een goede bisschop te zijn; geen homobisschop.”

De verkiezing van de 56-jarige Robinson zal de spanningen binnen de Anglicaanse Kerk verder doen toenemen. Vooral in de Derde Wereld staan de meeste anglicanen op het standpunt dat homoseksualiteit in strijd is met de Bijbel. In West-Europa en de Verenigde Staten ligt dat anders.

De Anglicaanse gemeenschap telt ruim 70 miljoen anglicanen, inclusief de 2,3 miljoen leden van de Episcopale Kerk in de VS. In 1998 aanvaardde ze een resolutie waarin homoseksualiteit „onverenigbaar met de Schrift” wordt genoemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer