Scepsis in België over „laatste” formatiekans
APELDOORN – België heeft deze week eindelijk een formateur gekregen, maar veel verwachting hebben de Belgen niet meer. „Optimisme mag een morele plicht zijn, een overdosis is niet aangewezen”, schreef de krant De Standaard trefzeker. Het is vandaag dag 341 van de kabinetsformatie.
De regeringsvorming duurt nu al bijna een jaar: er is honderden uren gepraat, alle mogelijke coalities lijken bekeken, maar er zit nog altijd geen regering in Brussel. Geen wonder dat veel Belgen de moed onderhand in de schoenen zinkt.
Op Vlaamse krantensites werd honderden malen gereageerd op het nieuws van dinsdag dat er in de persoon van de Waalse socialistische voorman Elio Di Rupo een formateur is aangesteld. De toon is niet bepaald juichend. „Gelooft men écht dat Di Rupo de zaak zal gaan trekken? Enkel vertragen is zijn doel”, schampert Luc Demeulemeester uit Mechelen. Volgens hem zou er wekelijks 140 euro per Vlaams gezin naar Wallonië stromen. „Leuk hè?”
Olivier S. reageert verbolgen op het voornemen van Di Rupo om opnieuw met negen partijen om tafel te gaan. „Hoeveel rondjes met de voorzitters van de partijen moeten er nog komen? Zijn de partijstandpunten voor mijnheer Di Rupo na elf maanden praten nog steeds niet gekend?” Di Rupo speelt spelletjes, fulmineren meerdere lezers. Het is voor hen duidelijk dat hij het proces nog verder wil rekken, met als ultieme doel alles bij het oude te houden. Ofwel: de Walen in de hangmat, terwijl de Vlamingen hard voor hen werken.
Aan Franstalige kant klinken al even knorrige geluiden over de formatie. Het probleem ligt voor de Walen echter niet aan de persoon van Di Rupo, maar aan de Vlamingen met wie niet te werken valt. Met name de nationalistische N-VA van Bart De Wever moet het ontgelden. „Er is geen akkoord met de N-VA mogelijk. De missie van Di Rupo is gedoemd te mislukken”, stelt ene Viffeur op de site van de Franstalige krant Le Soir. Labriche noemt de partij van Bart De Wever een club „extremisten.” „Het is duidelijk dat ze alles vast willen laten lopen. (…) Dat is de tactiek van de N-VA.”
Di Rupo is zich er ten zeerste van bewust dat de slagingskans voor zijn operatie klein is. Hij noemde het dinsdag zelf „een opdracht van de laatste kans.”
De Belgen houden hun hart vast over het verloop daarvan. Maar steeds meer van hen lijken te denken wat N-VA-Kamerlid Bracke zich donderdag liet ontvallen: „Dit land is een fictie.”