Kerk & religie

Ledental NGK fors gestegen

AMSTERDAM – Het aantal leden van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is vorig jaar gegroeid met 392 leden. Het kerkverband telt nu 33.030 leden.

Kerkredactie
17 May 2011 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 14:59
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit het gisteren verschenen Informatieboekje 2011 voor de Nederlands Gereformeerde Kerken. De NGK, die in de jaren zestig onstonden uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, tellen 20.975 belijdende leden en 12.045 doopleden. De 91 plaatselijke kerken worden bediend door 86 predikanten. Er zijn achttien vacatures.

Uit het Informatieboekje blijkt dat 1209 mensen uit andere kerken (doop)lid werden van de NGK. Die kwamen vooral over uit de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken. De 469 leden die de NGK verlieten, vertrokken meestal ook naar een van deze kerkverbanden.

De NGK verwelkomden vorig jaar 26 buitenkerkelijken. Daar staat tegenover dat 292 doop- en belijdende leden zich aan het kerkverband onttrokken.

Ds. J. M. Mudde gaat in het jaaroverzicht 2010 in op verschuivingen die er in de NGK plaatsvinden. Via een enquête heeft hij de kerken gevraagd hoe het er voortstaat met de vrouw in het ambt, de plaats van homoseksuelen in de gemeente en de deelname aan de tweede dienst. Van de 92 vragenlijsten die de predikant verstuurde, kreeg hij er 80 terug.

De NGK stelden in 1985 het ambt van diaken open voor vrouwen. In 2004 gebeurde dat met het ambt van ouderling en in 2007 met dat van predikant. Uit de enquête blijkt dat in 31 gemeenten alle ambten voor vrouwen zijn opengesteld, in 13 gemeenten de ambten van ouderling en diaken, in 16 gemeenten alleen het ambt van diaken en in 20 gemeenten zijn de ambten niet voor vrouwen opengesteld.

Ds. Mudde constateert dat binnen betrekkelijk korte tijd het overgrote deel van de NGK tot openstelling van de ambten voor vrouwen is overgegaan. „En waar dit niet is gebeurd, heeft dat in verreweg de meeste gevallen geen principiële reden.”

Op de vraag: „Bevinden zich in uw gemeente homoseksuele gemeenteleden die samenleven in een relatie van liefde en trouw?” antwoordde een kwart van de scriba’s bevestigend. Homoseksuele relaties leveren in de kerken „vrijwel geen spanningen” op. De leden zijn in alle gevallen welkom aan het heilig avondmaal. „Een hostierel als zich afgelopen jaar in Den Bosch voordeed, zal zich in de NGK dus niet gauw voordoen.”

In driekwart van de kerken ligt het bezoek aan de tweede dienst beduidend lager dan de deelname aan de ochtenddienst. In elf gemeenten is de tweede dienst afgeschaft; negentien gemeenten geven er een andere aanvulling aan. „De tweede dienst staat in veel gemeenten onder druk of is zelfs op zijn retour”, concludeert ds. Mudde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer