Doden bij herdenking ‘Palestijnse catastrofe’
RAMALLAH/JERUZALEM – Vele duizenden Palestijnen hebben dit weekeinde massaal de nakba (ramp) herdacht, de oprichting van Israël in 1948, die gepaard ging met de verdrijving van honderdduizenden Arabieren. Bij diverse incidenten vielen in totaal zeker veertien doden.
Voor het eerst sinds 1973 bestormden Palestijnen de zwaar bewaakte grens tussen de Golanhoogvlakte en de rest van Syrië. Tientallen Palestijnen slaagden erin het gebied binnen te dringen. Bij botsingen met het Israëlische leger vielen, volgens diverse bronnen, twee à vier doden; vele tientallen Palestijnen raakten gewond toen Israëlische militairen schoten op de menigte.
Aan de grens met Libanon heeft het Israëlische leger tien mensen gedood. 112 anderen liepen verwondingen op. Dat heeft het Libanese leger in de hoofdstad Beiroet bekendgemaakt. Unifil, de vredesmissie van de Verenigde Naties in Libanon, heeft de betrokken partijen opgeroepen maximale terughoudendheid te betrachten om meer doden en gewonden te voorkomen.
Ook bij een grensovergang met de autonome Palestijnse Gazastrook ging het zondag mis. Israëlische militairen schoten volgens Palestijnse artsen een Palestijn dood. In Israël zelf reed een boze Palestijn in op een groep personen, waardoor één burger om het leven kwam.
Een 16-jarige Palestijn stierf zaterdag nadat hij tijdens rellen na het vrijdaggebed in Silwan, een wijk in Jeruzalem, een kogelwond had opgelopen in zijn maagstreek. Een familielid van de tiener stelde dat een Joodse kolonist het fatale schot heeft afgevuurd. Het slachtoffer werd zaterdag begraven. Circa tweeduizend rouwenden droegen Palestijnse vlaggen tijdens de uitvaartplechtigheid.
Het Israëlische leger sloot de Palestijnse gebieden zondag volledig af van de buitenwereld in verband met mogelijke ongeregeldheden rond Nakbadag. Op deze dag herdenken de Palestijnen de ‘ramp’ van het ontstaan van Israël op 14 mei 1948 en het daaropvolgende conflict dat leidde tot de vlucht van 760.000 Palestijnen naar het buitenland.
Veel Palestijnse gezinnen wonen al generaties als vluchtelingen in Libanon en andere Arabische landen. Israël geeft geen gehoor aan VN-resoluties over hun recht op terugkeer.
Caïro
Egyptische betogers zijn zondag slaags geraakt met de oproerpolitie voor de deur van de Israëlische ambassade in Caïro. Honderden demonstranten eisten dat de ambassadeur zou vertrekken en dat de banden met de Joodse staat zouden worden verbroken. Ze staken onder meer autobanden in brand.
Aanleiding was de herdenking van de oprichting van Israël, 63 jaar geleden. De oproerpolitie moest urenlang charges uitvoeren en traangas schieten. Agenten schoten ook in de lucht om de menigte te verdrijven. Minstens 24 mensen raakten gewond, aldus het ministerie van Gezondheid zondag. Daarna was de rust teruggekeerd.
Geld Palestijnen
Israël heeft de Palestijnse autoriteiten zondag weer belastinggeld doorgeven dat het voor hen inzamelt. Twee weken geleden had Israël de gebruikelijke doorgifte van Palestijnse importheffingen en andere belastingen geblokkeerd, uit vrees dat het geld terecht komt bij de radicaal-islamitische beweging Hamas. Die beweging streeft naar de vernietiging van Israël en had recent een akkoord gesloten met de Fatah-beweging van president Mahmoud Abbas.
De Israëlische minister van Financien Yuval Steinitz zei zondag dat hij de verzekering had gekregen dat het geld niet terecht komt bij Hamas.
De minister noemde de opschorting van de betaling (bijna 60 miljoen euro) „een gele kaart voor de Palestijnse Autoriteit”. Hij waarschuwde dat hij de betaling opnieuw opschort als de Palestijnse Autoriteit een eenheidsregering vormt met Hamas of militante acties financiert.
EU
Israël moet stoppen met het slopen van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem en andere Palestijnse gebieden. Dit heeft de eurocommissaris voor humanitaire hulp, Kristalina Georgieva, zondag gezegd na een bezoek aan het getroffen gebied. De Bulgaarse herinnerde eraan dat een bezettingsmacht volgens het internationale humanitaire oorlogsrecht niet het recht heeft om de burgerbevolking in bezet gebied van huis en haard te verdrijven.
Volgens cijfers van de EU dreigen alleen al in Oost-Jeruzalem zo’n 60.000 Palestijnen hun huis te verliezen. Israël brengt regelmatig naar voren dat er geen bouwvergunning is of dat op de plek eerder een Joods huis heeft gestaan. Volgens critici probeert Israël zoveel mogelijk Arabieren uit Jeruzalem weg te pesten.
Georgieva verklaarde dat de EU Palestijnen die hun huis dreigen te verliezen, helpt met rechtsbijstand, geld en psychologische steun.