Politiek

Fractievoorzitter Slob: Rol ChristenUnie niet uitgespeeld

DEN HAAG – De ChristenUnie moet zich opnieuw positioneren, schreef de partijcommissie-Schipper eind vorig jaar in haar evaluatie van de verloren Kamerverkiezingen. Aan de nieuwe fractievoorzitter, Slob, de taak daar leiding aan te geven. „De ChristenUnie heeft goud in handen.”

Kees de Groot
13 May 2011 23:26Gewijzigd op 14 November 2020 14:57
Arie Slob. Foto ANP
Arie Slob. Foto ANP

De ChristenUnie bespreekt vandaag op een congres in Ede het rapport van de commissie-Schipper. Een van de belangrijkste conclusies daaruit is dat het profiel van de CU als uitgesproken christelijke partij „onverminderd relevant is”, maar dat de veranderde maatschappelijke en politieke context aanleiding geven om te kiezen voor een vernieuwde positionering. „Dat is niet gebeurd.”

Slob –sinds eind vorige maand weer fractievoorzitter– gaat zijn achterban vandaag vertellen hoe hij met die conclusie aan de slag gaat. „De partij heeft goud in handen”, zegt hij met Schipper. „We hebben een uniek politiek program: we zetten ons in voor godsdienstvrijheid, voor grondrechten, voor minder overheid en meer ruimte voor de samenleving, zodat mensen hun eigen keuzes kunnen maken.”

De komende jaren gaat de fractie „nog beter aan de slag met zorgen en problemen waarmee mensen kampen en antwoord geven op de vragen die op het bordje van de politiek liggen”, licht Slob toe.

Een van de belangrijkste vragen die de politiek moet beantwoorden, is hoe de enorme bezuinigingen goed in het vat te gieten. „We moeten heel kritisch kijken naar het takenpakket van de overheid. Daar moet echt in worden gesneden. Ook in het aantal regels. Noordzeevissers bijvoorbeeld hebben te maken met ruim 900 regels. Dat werkt verstikkend. Burgers en bedrijven moeten weer meer zelf verantwoordelijk worden.”

Dat zegt het CDA ook. Waarin onderscheidt de ChristenUnie zich dan van die partij?

„Beide partijen komen uit een gezamenlijke bedding. Maar het komt erop aan hoe je die eigen verantwoordelijkheid invult. Dit kabinet met het CDA kort 1 miljard op de allerarmsten in de wereld onder het mom van snijden in de overheid.”

De visie van de ChristenUnie wordt door lang niet iedereen gedeeld. Hoe denkt u dan toch resultaat te boeken?

„Van tegenstand, waar de Bijbel ons ook voor waarschuwt, word ik juist strijdbaarder. Wij zoeken naar manieren om de Bijbelse waarden zo in het debat in te brengen dat we andere partijen meekrijgen. Dat is al geregeld gelukt. Denk aan ouderschapsplannen bij echtscheidingen en aan uitstapprogramma’s voor prostituees.

Het Evangelie heeft relevantie voor deze tijd. We zitten niet meer in het kabinet en hebben een Kamerzetel verloren, maar onze rol is niet uitgespeeld. We hebben een enorme taak.”

In hoeverre speelt getuigen voor u een rol, naast het bedrijven van praktische politiek?

„Ons hele leven als christen moet een getuigenis zijn. Getuigen is voor mij geen doel op zich. Wij willen ons ook niet alleen concentreren op onderwerpen die uitgesproken christelijk zijn, zoals de vrijheid van onderwijs. Ook de manier waarop je naar de economie kijkt, is relevant. Kuyper heeft terecht gezegd: „Er is geen duimbreed van het leven waarvan Christus niet zegt: Dat is Mijn.””

Steeds meer christenen stemmen niet meer automatisch op een christelijke partij. Welke boodschap heeft u voor hen?

„Die afgenomen vanzelfsprekendheid noodzaakt ons steeds weer, recht uit ons hart, de relevantie van christelijke politiek aan te tonen. Iedere kiezer is verantwoordelijk voor zijn eigen stem. Ik houd hun altijd voor: volg wat er met je stem gebeurt. Wat betekent een stem op D66 voor de vrijheid van onderwijs, voor zondagsrust, enzovoorts? Als het je verlangen is om Christus te volgen, is een stem op een niet-christelijke partij daarvan dan een logisch gevolg? Of kun je je beter aansluiten bij die unie van christenen die de samenleving willen dienen?”

Bij de vorige verkiezingen haakten volgens Schipper c.s. ook mensen af omdat ze de ChristenUnie minder herkenbaar vonden. Wat gaat u daaraan doen?

„Altijd ben ik open geweest over de christelijke bezieling waarmee ik politiek bedrijf. Als coalitiepartij kun je niet altijd voluit je eigen geluid laten horen.

Veel speelde zich destijds ook achter de schermen af. De discussie over de Algemene wet gelijke behandeling, bijvoorbeeld. We hebben daar toen hard aan getrokken, maar moesten tijdens dat proces wel wat stiller zijn. Anders zou het gewenste eindresultaat in gevaar komen.

Vanuit de oppositie kunnen we weer meer ons eigen geluid laten horen. Maar ook in deze rol willen we resultaten boeken en zullen we dus compromissen moeten sluiten met partijen met andere opvattingen.”

Het gedachtegoed van de ChristenUnie is vaak omschreven als ”christelijk-sociaal”. Blijft u die term gebruiken, gezien de associatie met linkse politiek?

„Ik vind dat nog steeds een mooie term als omschrijving van onze visie op mens en samenleving. Wij moeten voortdurend inhoud geven aan die term. Laten zien welke lading door die vlag wordt gedekt.”

Gaat u als ex-GPV’er andere accenten leggen dan uw voorganger Rouvoet, ex-RPF’er?

„Iedereen heeft zijn eigen manier van optreden. Wat telt is dat ik me met Rouvoet en mijn voorganger Schutte verbonden voel als christen en net als zij in de politiek de relevantie van het geloof voor de samenleving wil laten zien. Ik hoop dat we kiezers vasthouden, terugwinnen en erbij krijgen door de christelijke bezieling van onze partij. Het zou niet goed zijn als de aantrekkingskracht van de partij alleen aan mijn persoon gebonden zou zijn. Ook ik ben uiteindelijk een voorbijganger.”

Het CU-congres is live te volgen via refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer