Kerk & religie

Belgische Raad van State: overheid mag vergoeding kerk aanpassen

BRUSSEL - De Belgische regering kan aan de slag met het wijzigen van de financieringsstructuur voor erediensten en levensbeschouwingen. De Raad van State in Brussel vindt dat historisch gegroeide regels over het met belastinggeld betalen van voorgangers veranderd mogen worden.

Kerkredactie
13 May 2011 16:30Gewijzigd op 14 November 2020 14:57
De Sint-Pieterskerk in Leuven. Foto RD.
De Sint-Pieterskerk in Leuven. Foto RD.

Dat schrijft de Raad van State in een deze week verschenen advies, aldus de Vlaamse krant De Tijd.

In België wordt een deel van de functionarissen in met name de Rooms-Katholieke kerk betaald met belastinggeld. Dat komt uit pot van meer dan 91 miljoen euro, die de overheid hiervoor beschikbaar heeft.

De federale regering zorgt voor de salarissen en pensioenen van bedienaren van erkende erediensten, zoals de priesters van de katholieke kerk en vertegenwoordigers van vrijzinnig-humanistische groeperingen. Het grootste deel van de 91 miljoen euro, ruim 71 miljoen, gaat naar de Rooms-Katholieke Kerk.

Directe aanleiding om de regeling te wijzigen, is het schandaal over seksueel misbruik in de kerk. Daarbij verloor de Rooms-Katholieke Kerk veel leden. Door de financieringsregels blijft de vergoeding voor de kerk echter op een gelijk niveau. Dat is volgens veel parlementsleden in België niet meer van deze tijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer