VN-gezant: Aung San Suu Kyi gezond
VN-gezant Razali Ismail heeft dinsdag met de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gesproken en geconstateerd dat de Nobelprijswinnaar ongedeerd is en in een goede gezondheid verkeert.
Razali kreeg aan het eind van zijn vijfdaagse missie op de valreep toestemming van de junta in Birma om Suu Kyi te spreken.
Het gesprek duurde een uur en had plaats in het hoofdkwartier van de junta. „Ik zag geen tekenen van verwondingen”, aldus de VN-gezant op het vliegveld van de Birmese hoofdstad Rangoon. „Ze had geen gebroken arm.”
Over de toestand van leidster van de oppositiegroep NLD bestond internationaal bezorgdheid na berichten dat zij op 30 mei in het noorden van het land aan hoofd en schouder gewond was geraakt tijdens rellen tussen haar aanhangers en medestanders van het militaire regime. Sindsdien wordt zij door de militaire autoriteiten „voor haar eigen bescherming” vastgehouden.
Razali zei dat de oppositieleidster hem haar relaas heeft gegeven van de rellen van 30 mei. Hij zei niet wat ze hem daarover heeft verteld. Volgens de Britse omroep BBC hanteerden door de regering ingehuurde moordenaars bij die onlusten geslepen bamboestaken en beukten zij met knuppels in op de aanhangers van Suu Kyi. Daardoor kwamen volgens de BBC ongeveer honderd mensen om. De junta houdt het op vier doden en vijftig gewonden.
De Maleisiër Razali reisde naar Birma om met Suu Kyi te praten en om zich op de hoogte te stellen van haar toestand. Ook wilde hij de junta overreden de leidster van de NLD vrij te laten.
Het Birmese regime gaf de VN-gezant aanvankelijk geen toestemming Suu Kyi te ontmoeten. De junta haalde uiteindelijk toch bakzeil, nadat het internationaal veel kritiek te verduren had gekregen.
De Verenigde Staten oefenden zware druk uit op het militaire regime en voegden de afgelopen dagen nog een aantal Birmese leiders voor wie een inreisverbod geldt aan hun zwarte lijst toe. Washington heeft meer sancties tegen Birma aangekondigd als dat land Suu Kyi niet snel vrijlaat.
Over de mogelijke vrijlating van Suu Kyi liet Razali zich op het vliegveld van Rangoon niet uit. Eerder hadden diplomaten tegen het Britse persbureau Reuters gezegd dat Suu Kyi waarschijnlijk mag terugkeren naar haar huis aan een meer bij Rangoon, waar ze jarenlang in huisarrest heeft gezeten.
De afgelopen twee jaar stond de oppositieleidster met een zekere regelmaat in contact met de militaire leiders en met een select groepje diplomaten, onder wie Razali. Die wist vorig jaar mei na overleg met de militaire machthebbers uiteindelijk een dialoog tot stand te brengen tussen de junta en de oppositie. Die leidde tot de vrijlating van Suu Kyi uit huisarrest.