Stichting GetOud vraagt aandacht voor 75-plussers
Ze zetten zich in voor een „vergeten groep.” Marion Duimel (34) en Ingrid Meijering (30) richtten september vorig jaar GetOud (word oud) op. Deze stichting wil op een creatieve en ludieke manier aandacht vragen voor de ruim 1 miljoen 75-plussers in Nederland. Eerste wapenfeit zijn het boek en de gelijknamige expositie ”Wat ik later wilde worden”.
De initiatiefnemers voelen zich betrokken op de doelgroep. „Marion had als kind al een voorliefde voor ouderen. Na haar opleiding deed ze onder meer onderzoek naar senioren en internet”, vertelt Meijering. „Zelf heb ik door mijn werk op de afdeling personeelszaken van diverse verzorgingshuizen een band met ouderen gekregen.”
Doelen van de initiatiefnemers zijn het welzijn van 75-plussers bevorderen, een verbinding leggen tussen ouderen en jongeren en de beeldvorming over 75-plussers veranderen. Ook dat laatste blijkt nodig: „Een goed ijkpunt is de vraag hoeveel 75-plussers er in een verzorgingshuis wonen. De meeste ondervraagden denken 50 tot 60 procent, terwijl het slechts 11 procent betreft. Senioren zijn oud en krakkemikkig en genieten van ons geld, menen veel Nederlanders. Dat vind ik niet terecht. De nodige 75-plussers hebben vroeger niet kunnen doen wat zij graag wilden en de centen die ze nu opmaken, verdienden zij zelf. Deze groep voelt zich vaak opgelaten over de beeldvorming.”
In de media komen vooral gezonde 50-plussers en kwetsbare 90-plussers in beeld, meent Meijering. „Senioren peddelen in reclames op een hybride fiets door de duinen of ze zijn in de ogen van anderen gebrekkig en dementerend en wonen in een verzorgingshuis. Een realistisch beeld van 75-plussers blijft onderbelicht. Daar komt bij dat de nadruk tegenwoordig op het jong blijven ligt. Bewust kozen we daarom voor een tegengeluid met de naam GetOud.”
De initiatiefnemers richten zich op luchtige zaken. „In de foto’s van het project ”Wat ik later wilde worden” zijn vaak grapjes verwerkt. We proberen 75-plussers met een knipoog over het voetlicht te halen.” De ouderdom komt met gebreken en betekent het verlies van dierbaren. Meijering ontkent dat ze door het benadrukken van het ludieke aspect slechts één kant van de werkelijkheid toont. „Twee deelnemers aan het project zitten in een rolstoel en er hebben zes mensen met dementie meegedaan. Het laatste wat we willen, is ontkennen dat er eenzaamheid en allerlei ziekten onder ouderen voorkomen.”
”Wat ik later wilde worden” is het eerste project van GetOud. Omdat twee mensen de kar trekken, zijn de mogelijkheden van de stichting beperkt. „We hopen een bijdrage te kunnen leveren. Zo presenteren we volgende maand een lespakket voor groep 8 van de basisschool en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Daarin komen thema’s zoals geld, emancipatie en oorlog aan de orde.”