Gouden jubileum Herman van Vliet
Al vijftig jaar lang zoekt Herman van Vliet naar het mysterie achter de noten. Dagelijks streeft hij, zegt hij zelf, naar iets hogers, naar iets wat nooit echt bereikbaar schijnt te zijn.
Hoe dat klinkt, dat reiken naar de horizon, dat vruchteloos zoeken naar het ongrijpbare, naar iets wat nimmer binnen handbereik wil komen, is uitvoerig te horen op zijn jubileum-cd.
Voor deze productie maakte Van Vliet een keuze uit de vele opnamen en liveconcertregistraties, op maar liefst twaalf orgels, uit de afgelopen vijftig jaar, waardoor een interessant profiel van zijn muzikantenleven is ontstaan. In het repertoire van deze twee cd’s is duidelijk waar Van Vliets hart ligt. Er is natuurlijk veel Frans werk: Widor, Gigout, Dupré, Guilmant, Boëllmann, Mulet en Demessieux. Koraalbewerkingen zijn er van Asma, Van der Panne en van Van Vliet zelf. Beide cd’s zitten boordevol mooie dingen, meest werk waar je niet preuts over moet gaan zitten doen, maar dat doet Van Vliet ook niet.
Met een overrompelend verhaal valt hij met de deur in huis. In de Oude Kerk te Amsterdam speelt hij het Scherzo uit Symfonie II van Widor. Hij werpt alles uit de kast: buitengewoon imponerend. Wat ook mooi is, zijn de werken van Dupré, vijf orgelkoralen, Carillon en Zephyrs. Een verrassing is Van Vliets uitvoering van Bachs derde Triosonate, op het orgel in de Petruskerk te Woerden: onverwacht mooi, prachtig van dicht bij opgenomen, kamermuzikaal gespeeld.
Is Herman van Vliet gerijpt in vijftig jaar orgel spelen, gerijpt in het reiken naar de horizon? Hij zou zelf zeggen: „Dit is het nog niet, nee, dit is het net niet.” Akkoord! Maar heel mooi is dit allemaal wel. Verdient deze productie een 8 of een 9? Vooruit, een 9.
Herman van Vliet – Gouden Jubileum; Festivo (6962302); 2-cd; € 19,75; www.festivo.nl
Herman van Vliet, Oude Kerk Amsterdam (1980)
Herman van Vliet, St-Jan Gouda (live, 1973)
Herman van Vliet, Houtrustkerk Den Haag (live, 1974)