Brits onderzoek: Kerk kan veel energie besparen
LONDEN – Kerken kunnen door het gebruik van goede meetapparatuur, moderne energietechnieken en zonnepanelen hun energieverbruik fors omlaag brengen en hun ecologische voetafdruk met 90 procent verkleinen.
Dat blijkt uit een maandag verschenen rapport dat is opgesteld in opdracht van de Anglicaanse Kerk. Het rapport is geschreven door onderzoeksinstituut Arup, met ondersteuning van de kerk en een investeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in milieuvriendelijke energie.
Alles wat in een kerk energie kost, is doorgelicht. Zelfs kaarsen ontkwamen niet aan een kritische blik. De energiezuinigheid hiervan werd vergeleken met andere lichtbronnen.
Het rapport is gebaseerd op onderzoek in twintig kerkgebouwen die representatief zijn voor het bestand aan bedehuizen van de Anglicaanse Kerk rond Londen. In deze gebouwen moet het mogelijk zijn dat in 2050 de uitstoot van schadelijke gassen met 80 procent is gereduceerd. Methoden die daarvoor gebruikt kunnen worden, zijn slimme energiemeters en nieuwe technologieën zoals biomassa en zonnepanelen.
Het rapport biedt volgens de Britse kerk handvatten om een dergelijk besparingspercentage inderdaad te behalen.
De Londense bisschop dr. Richard Chartres sprak van de verantwoordelijkheid die de kerk heeft tegenover de komende generaties om verantwoord om te gaan met natuurlijke bronnen. „We voelen ons verbonden met de meest kwetsbare gemeenschappen op deze aarde die nu al de eerste gevolgen van de klimaatverandering ondervinden.”
Behalve aan de beoogde reductie van schadelijke gassen is in het onderzoek aandacht besteed aan waterverbruik, biodiversiteit en het voedselvraagstuk.
Hoeveel gassen kerkgangers uitstoten als ze naar de kerk gaan, is niet gemeten. Wel is bezoekers een aantal adviezen gegeven.
De St. Paul’s Cathedral in Londen nam in de afgelopen jaren verschillende maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. De kerk kreeg nieuwe verlichting waardoor het elektriciteitsverbruik omlaagging. Er kwam meer aandacht voor hergebruik en voor het tegengaan van voedselverspilling. De kerk wijdt een vaste column aan energiebesparende maatregelen.
Ook als het gaat om de huisvesting van predikanten is er nog veel te verbeteren, blijkt uit het rapport. Met relatief goedkope maatregelen wordt het energieverbruik teruggebracht. Zo worden boilers vervangen door energiezuinige exemplaren en krijgen ramen in pastorieën dubbel glas.
Al langer stond vast dat nieuw te bouwen pastorieën klimaatneutraal moeten zijn. De eerste pastorie die aan deze normen voldoet, staat in St. John’s Wembly. Een programma waarbij pastorieën worden uitgerust met zonnepanelen is in ontwikkeling.
Enkele basisprincipes voor het besparen van energie zijn onder meer het aanbrengen van energiezuinige lichtbronnen en het verlagen van de temperatuur met één graad, luiden de adviezen uit het rapport.