Buitenland

Brüderle gaat FDP leiden in Bondsdag

BERLIJN (ANP/DPA) – De liberale Duitse regeringspartij FDP heeft dinsdag een reeks veranderingen doorgevoerd in de partijtop. Zo wordt Rainer Brüderle, nu nog minister van Economie, leider van de FDP-fractie in de Bondsdag, het lagerhuis van het parlement in Duitsland.

10 May 2011 16:51Gewijzigd op 14 November 2020 14:54

Brüderle (65) is opvolger van de 46-jarige Birgit Homburger. Zij zou nog tot oktober voorzitter zijn van de fractie van de FDP in de Bondsdag. De FDP verkeert echter in een crisis na een reeks zware nederlagen dit jaar tijdens verkiezingen in deelstaten, waardoor de partij zich genoodzaakt zag tot een aantal ingrepen. Brüderle wordt als minister van Economie vervangen door Philipp Rösler, die tot nog toe minister van Volksgezondheid was.

De 38-jarige Rösler, een hartchirurg die als wees in Vietnam werd geadopteerd door een Duits stel, wordt niet alleen minister van Economie, maar ook opvolger van de huidige FDP-partijleider Guido Westerwelle (49). Die blijft wel aan als minister van Buitenlandse Zaken ondanks de recente electorale tegenslagen. Vrijdag stemt het partijcongres van de FDP in de havenstad Rostock over de benoeming van Rösler.

Dan komt er een eind aan een tijdperk. Westerwelle was tien jaar FDP-partijleider. Er begint ook een nieuw tijdperk, met het aantreden van Rösler. Hij werd in 2009 benoemd als minister en is het jongste lid van de federale regering in Duitsland. Als partijleider van de FDP wordt hij de officiële nummer twee van de Duitse politiek, achter bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Rainer Brüderle moet de FDP een duidelijker profiel geven in de Bondsdag. Verwacht wordt dat de FDP-fractie onder Brüderle meer afstand zal nemen van de christendemocratische partijencombinatie CDU/CSU, met wie de liberalen de regering vormen. Brüderle was overigens zelf ook het mikpunt van zware kritiek binnen de FDP. Dinsdag toonde de FDP-fractie zich echter eensgezind over zijn benoeming tot voorzitter. In een geheime stemming kreeg hij 86 van de 93 stemmen.

De FDP hoopt dat de wisselingen in de partijtop resulteren in betere verkiezingsuitslagen. Tijdens de landelijke verkiezingen in 2009 haalde de partij nog 14,6 procent van de stemmen. Nu staat de partij in peilingen op minder dan 5 procent, waarmee de kiesdrempel niet eens zou worden gehaald als er nu landelijke verkiezingen zouden worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer