VGS onderzoekt doorstart RDNet
De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) heeft een initiatiefgroep opgericht om te proberen RDNet over te nemen.
Het onderzoek richt zich op de financiële haalbaarheid van een doorstart van zowel de zogenaamde witte lijst (’schoon internet’) als de combinatie daarvan met gefilterd internet (RDNet Pro).
De initiatiefgroep spreekt van een „laatste poging” om de gereformeerde gezindte te mobiliseren. „Belangrijk is dat de gereformeerde gezindte in beweging komt en in haar volle breedte achter het initiatief gaat staan. Het wordt een zware klus, maar we hebben er vertrouwen in dat het ons gaat lukken”, licht VGS-directeur H. Vos, voorzitter van de initiatiefgroep, toe. „We denken dat door de aankondiging van het einde van RDNet mensen zijn wakker geschud. Als we nu niets doen, komt er nooit meer wat van.”
De initiatiefgroep wil een „intensieve marketingcampagne” houden om mensen over de streep te trekken. Er wordt onder meer gedacht aan het telefonisch benaderen van mensen.
De Erdee Holding besloot recent te stoppen met de RDNet-activiteiten. Ondanks een intensieve campagne onder RD-abonnees bleef het aantal abonnees steken op 5900. De totale RDNet-operatie kostte de holding 3 miljoen euro.
Volgens Vos heeft de initiatiefgroep meer mogelijkheden om mensen over te halen om een witte lijst en gefilterd internet in huis te nemen. „De Erdee Holding is een commercieel bedrijf. Dan ligt dat toch iets anders. Wij kunnen tegen de mensen zeggen: Realiseert u zich wat er verdwijnt als u niet meedoet.”
Met een doorstart van RDNet heeft de VGS allereerst het belang van de (reformatorische) scholen op het oog, zegt Vos. „Onder meer de witte lijst voor het basisonderwijs is een uniek product. Ik wil later niet het verwijt krijgen dat we er niet alles aan gedaan hebben om zo’n voorziening in stand te houden.” Ook voor gezinnen en bedrijven is een doorstart van RDNet essentieel, aldus de initiatiefgroep. „Het is van groot belang om beschermd te worden tegen ongewenste informatie.”
De VGS heeft in de achterliggende weken een vijftal mensen benaderd die bereid zijn een doorstart financieel te ondersteunen. Volgens Vos gaat het dan om bedragen van „meer dan een paar duizend euro.” Wie de geldschieters zijn, wil hij nog niet kwijt. De continuering van het initiatief zal de meeste inspanning vereisen, denkt Vos.
Welke vorm een mogelijk nieuw op te richten organisatie krijgt, is nog onderwerp van gesprek. Mogelijk komt er een stichting met een bedrijfsmatig karakter. „Je moet dan denken aan zoiets als de GBS. Dat is een ideële stichting, maar die organisatie verkoopt ook producten.”
De initiatiefgroep bestaat uit acht mensen. Onder meer mr. W. Voorwinden, beleidsmedewerker bij de VGS, en W. Büdgen, rector van het Wartburgcollege, maken deel uit van de groep. Ook enkele zakenmensen doen mee. Namen wil Vos nog niet prijsgeven. Tot dusver zijn er geen predikanten bij de initiatiefgroep betrokken. Komende woensdag vergadert de initiatiefgroep opnieuw over het plan.
B. J. Peters, manager van RDNet, is „erg blij” met het initiatief. „Wij als Erdee Holding zijn in ademnood gekomen. Een in de gereformeerde gezindte gewortelde stichting die dit op wil pakken, is de enige mogelijkheid om RDNet voort te zetten.” Ook Peters wijst erop dat een ideële organisatie, anders dan een commercieel bedrijf als Erdee Holding, meer mogelijkheden heeft om „de noodklok te luiden.” Peters denkt dat een doorstart van RDNet „een zaak van lange adem is. Wij konden mondjesmaat mensen over de streep trekken, maar in de gereformeerde gezindte zit wel degelijk potentieel.”