Kerk & religie

„Vrede komt als Joden zijn teruggekeerd”

ROTTERDAM – Per acclamatie vroeg ds. W. Glashouwer zaterdag in Rotterdam tijdens de familiedag van Christenen voor Israël om instemming met een petitie tegen het wetsvoorstel over koosjer slachten. De stichting zal de petitie naar de Eerste en de Tweede Kamer sturen.

Van een medewerker
9 May 2011 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 14:52
ROTTERDAM – Ongeveer 1800 mensen bezochten zaterdag in Rotterdam de tweejaarlijkse familiedag van de stichting Christenen voor Israël. Er waren diverse sprekers en er was een muzikaal programma. Foto Dirk Hol
ROTTERDAM – Ongeveer 1800 mensen bezochten zaterdag in Rotterdam de tweejaarlijkse familiedag van de stichting Christenen voor Israël. Er waren diverse sprekers en er was een muzikaal programma. Foto Dirk Hol

Volgens ds. Glashouwer staat er in Nederland „op de een of andere manier een geest op die we kennen. Dergelijke wetten gaan terug tot de nazi’s, die kennelijk zeer dierlievend waren maar de Joden afslachtten als geen ander.”

De predikant legt een verband tussen koosjere slacht en vergeving door bloedstorting. De petitie: „De voedselwetten behoren tot de belangrijke kenmerken van het Jodendom en het is dan ook duidelijk dat een verbod op koosjer slachten een ernstige aantasting betekent voor de Joodse minderheid in ons land om haar geloof te beleven. (…) Als christenen, die zich vanuit de Bijbel nauw verbonden weten met het Joodse volk, roepen wij u dan ook met klem op om de godsdienstvrijheid te waarborgen voor de Joodse gemeenschap van ons land door niet in te stemmen met het wetsvoorstel.”

Tijdens de tweejaarlijkse familiedag kunnen bezoekers luisteren naar ervaringsverhalen uit Israël en lezingen van ds. Glashouwer, ds. H. Poot en Europarlementariër B. Belder. Stands in de foyer van muziekgebouw De Doelen bieden informatie. Aan de stichting gedoneerde schilderijen worden tijdens een veiling bij opbod verkocht.

Muzikale bijdragen zijn er van het Holland-Koor onder leiding van Jan Quintus Zwart en de Ridderkerkse kinder- en tienerkoren onder leiding van Jennifer van de Hoek. Diverse solisten leveren ook een aandeel.

Pieter Bénard, hoofd van de afdeling activiteiten van Christenen voor Israël, is blij met de opkomst van zo’n 1800 bezoekers, zeker omdat het warme weer de bezoekersaantallen wat kan drukken.

De sprekers tonen onomwonden hun liefde voor het Joodse volk. Belder zegt te hunkeren naar de verwerkelijking van het gedicht van de negentiende-eeuwse Joods-christelijke dichter Da Costa: „Niet altijd blijft Isrel der volkeren smaad. Voor hem bad zijn Koning aan ’t smadelijk kruis. Haast komt de Verlosser tot Israëls huis.”

Ds. Glashouwer: „God houdt van Israël. Dat is Zijn hart.” Oprichter K. van Oordt zegt in een videoboodschap: „De kerk heeft zich de beloften toegeëigend en de oordelen aan de Joden overgelaten. Veel christenen houden van dode Joden, zoals Mozes en Paulus. Maar wie toont de liefde van Jezus voor levende Joden?” Dat bevestigt ook dagpresentatrice Sara van Oordt-Jonckheere: „We moeten laten zien dat Israël vrienden heeft.”

Ds. Glashouwer spreekt over het dagthema, ”Israël verlangt naar vrede”. „De liefde van Israël strekt zich zelfs uit naar Arabische naasten. En als je dan ziet hoe eindeloos de haat ontvlamt, je kunt er woedend om worden. Het is zo laag. Het gebral van de extremisten tegen de beschaafde stemmen uit Israël. En dan de stem uit de Nederlandse en de Europese politiek om de staat Israël niet legitiem te verklaren.”

De predikant laat ook een ander geluid horen. „Alles zou je willen doen om ertegenin te gaan. Maar God zegt maar één ding: Troost, troost mijn volk. Wij zijn met het volk verbonden door de Naam.”

Het zal vrede zijn, voor de gehele aarde, als de Joden zijn teruggekeerd naar Israël, aldus ds. Glashouwer. „Israël zal dan hoofd van de volkeren zijn en een zegen voor hen. De kracht des Heeren en de majesteit Gods breekt zich dwars door de demonie heen.” Hij herhaalt vijf keer: „Het gaat echt gebeuren.”

Ds. Poot ziet vrede voor Israël alleen vanuit God werkelijkheid krijgen. Hij roept ertoe op naast Israël te gaan staan en Israël te bemoedigen. „Zeg tegen hen: Verwacht het niet van volkeren. Dat jullie er wonen, is omdat God jullie daar heeft gebracht en daar zal weiden. De wereld kant zich ertegen, omdat de overste der wereld ziet dat het binnenkort verloren is. Wees niet bevreesd, jullie staan gegraveerd in de handpalmen van God. De God van Israël leeft en de koning der Joden leeft.”

Europarlementariër Belder legt uit wat het fundament van zijn liefde voor Israël is. „De Schrift, het onfeilbare Woord van God, getuigt van Gods onopgeefbare verbondenheid met Israël. Dat zijn zowel Joden in de staat als degenen die in de diaspora verkeren. Het is een opdracht van God zelf om die verbondenheid te uiten.”

In zijn werk in het Europees Parlement is dat nodig, laat hij merken. „Het snijdt me door het hart als uitgerekend in Europa met zijn oorlogsverleden Joden zich steeds ongewenster beginnen te voelen. Als de staat Israël als een historische fout wordt bestempeld, roept dat bij hen bange vragen op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer