Kerk & religie

Doden bij aanval op kerk in Egypte

CAÏRO – Zeker twaalf mensen zijn zaterdag om het leven gekomen nadat radicale moslims in Egypte de aanval openden op een kerk. Ongeveer 200 mensen raakten gewond.

Kerkredactie
9 May 2011 07:31Gewijzigd op 14 November 2020 14:52
Foto EPA
Foto EPA

Het incident deed zich voor in de arbeiderswijk Imbaba, in het noordwesten van de hoofdstad Caïro. Moslims vielen de koptische Sint-Minakerk aan, omdat er geruchten gingen dat daar een christelijke vrouw werd vastgehouden die zich tot de islam wilde bekeren.

De in en rond de kerk aanwezige kopten vormden een menselijk schild om het gebouw te beschermen tegen de massa. Al snel liep de confrontatie uit de hand. Van beide zijden werd er geschoten en met brandbommen en stenen gegooid. Enkele van de brandbommen werden in de kerk gegooid.

De politie was pas na enkele uren met voldoende mankracht aanwezig om de menigte in bedwang te houden. Desondanks ging de Sint-Minakerk in vlammen op.

De militaire politie vormde een kordon rond de kerk om een tweede aanval te voorkomen. Ook werden er waarschuwingsschoten afgevuurd. Een betoger gooide een brandbom in een woning, die daardoor in vlammen opging.

Zeker 190 mensen zijn opgepakt. Zij moeten terechtstaan voor een militaire rechtbank „als afschrikmiddel voor iedereen die erover denkt te spelen met de mogelijkheden van dit land”, aldus de militaire machthebbers in Egypte.

Premier Sharaf heeft zijn kabinet in een spoedzitting bijeengeroepen om te praten over „de betreurenswaardige gebeurtenissen in Imbaba.” Hij zegde een bezoek aan Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten af vanwege de onlusten. Minister van Binnenlandse Zaken Mansur el-Essawy heeft de wijk Imbaba bezocht.

Een van de belangrijkste islamitische geestelijken van Egypte, moefti Ali Gomaa, heeft de rellen veroordeeld. Zulk geweld kan niet komen van „religieuze mensen die hun religie begrijpen, of ze nu moslim of christen zijn”, verklaarde hij.

Ook Essam al-Erian, woordvoerder van de moslimbroederschap, keerde zich tegen het geweld. Volgens hem toont het incident duidelijk aan dat „nog steeds mensen achter de schermen proberen om het sektarisme in Egypte aan te wakkeren.”

In antwoord op het geweld in Imbaba demonstreerden koptische christenen zondag voor het gebouw van de staatstelevisie in Caïro. Zij eisen onder meer de berechting van de daders van de aanslagen op de kerk in Imbaba. De kopten vragen zich af waarom de overheid niet in staat is op te treden tegen het religieus geweld.

Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is koptisch. De christenen worden al jarenlang achtergesteld ten opzichte van moslims. Zo is het veel gemakkelijker om een vergunning te krijgen om een moskee te bouwen dan voor een kerk. Het aantal gevallen van bedreiging en geweld tegen christenen door radicale moslims is de laatste maanden sterk toegenomen.

SGP-Kamerlid Van der Staaij stelde maandagmorgen schriftelijke vragen aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het geweld tegen de christenen in Egypte. Hij wil onder meer weten of de Egyptische overheden adequaat hebben gereageerd op de aanval en of ze er serieus aan werken om het religieus geweld in te dammen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer