Buitenland

Aanklager Hariri-tribunaal wijzigt aanklacht

LEIDSCHENDAM (ANP) – De hoofdaanklager van het Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) heeft vrijdag de aanklacht gewijzigd tegen de verdachten van de moord op de Libanese premier Rafik al-Hariri in 2005. Volgens Daniel Bellemare is er sprake van „wezenlijke nieuwe elementen”.

7 May 2011 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 14:51

Bellemare ging verder niet in op de aanklacht, die voor de tweede keer werd aangepast. De verdenkingen zijn tot nog toe niet in openbaarheid gebracht. Ook de namen van de verdachten worden geheim gehouden, in elk geval totdat de rechter tot de conclusie komt dat er voldoende bewijs is om een zaak te beginnen.

Het zal naar verwachting nog maanden duren voordat meer informatie over de zaak naar buiten wordt gebracht door het Hariri-tribunaal. De rechter is nog druk bezig al het aangeleverde materiaal door te lezen en te beoordelen. Pas als hij daarmee klaar is, kan de tenlastelegging worden bevestigd en kunnen indien nodig arrestatiebevelen worden uitgevaardigd.

Het Hariri-Tribunaal onderzoekt de zware bomaanslag op Hariri, waarbij op 14 februari 2005 in Beiroet in totaal 23 mensen om het leven kwamen. In Libanon wordt al jaren druk gespeculeerd wie erachter zat; genoemd worden Syrië en de sjiitische Hezbollah-beweging. Hezbollah wijst met een beschuldigende vinder naar Israël.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon waarschuwde vrijdag in een speciaal rapport voor toenemende onrust en polarisatie in Libanon. Hij stelt dat de onrust „onder meer wordt gevoed door speculaties en publieke verklaringen over de voortgang van het Speciale Tribunaal voor Libanon”.

Ban benadrukte dat het goed zou zijn voor Libanon als militante groeperingen hun wapens neer zouden leggen. „Hij is er van overtuigd dat de ontwapening van gewapende bewegingen, in het bijzonder Hezbollah, via politieke weg kan worden bereikt”, aldus een woordvoerder van de secretaris-generaal.

Hezbollah is de enige beweging in Libanon die de wapens niet heeft neergelegd sinds het einde van de burgeroorlog in 1990. De militanten stellen de wapens nodig te hebben om tegen Israël te vechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer