Tientallen doden bij nieuw protest Syrië
DAMASCUS/BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) – In Syrië zijn vrijdag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het bewind van de autoritaire president Bashar al-Assad. Bij botsingen met de ordetroepen vielen op de ‘dag van verzet’, zoals de betogers het zelf noemen, bijna veertig doden.
Volgens de mensenrechtenorganisatie Insan vielen de meeste doden in de westelijk gelegen stad Homs: zestien. In een andere stad, het nabijgelegen Hama, kwamen zes demonstranten om.
Volgens ooggetuigen schoten de veiligheidsdiensten in Homs met machinegeweren op de demonstranten, toen die riepen: „weg met het regime”. Volgens een activist zijn er naast de doden veel gewonden gevallen.
In Damascus hebben de veiligheidsdiensten oppositieleider Riad Seif opgepakt. Volgens zijn dochter en activisten is hij een arrestantenbus ingeduwd tijdens een demonstratie bij de al-Hassan moskee.
Ook de invloedrijke prediker Mouaz al-Khatib is gearresteerd in de Syrische hoofdstad. Khatib speelt een belangrijke rol in de democratiseringsbeweging in Syrië en staat erop dat de rechten van de minderheden in het land worden gerespecteerd na een eventueel vertrek van Assad.
De Syrische staatstelevisie meldde op haar beurt dat een „criminele bende” tien politiemannen en militairen heeft doodgeschoten in Homs. De staatsmedia proberen al enige tijd de schuld voor de dodelijke slachtoffers in de schoenen te schuiven van criminele bendes. Bij het protest tegen het autoritaire Assad-bewind zijn de afgelopen weken in Syrië al honderden doden gevallen.
De EU-landen zijn het vrijdag op ambtelijk niveau eens geworden over sancties tegen dertien Syrische topfunctionarissen. Dat is uit diplomatieke bron vernomen. De dertien, die medeverantwoordelijk waren voor het geweld tegen demonstranten in hun land, mogen niet meer naar de EU reizen en hun Europese tegoeden worden bevroren.
Een politiek besluit over de sancties wordt volgende week dinsdag verwacht. De namen van de dertien zijn nog niet bekendgemaakt. Eerder kwam de EU ook al een wapenembargo tegen Syrië overeen.
In 1982 sloeg de vader van Assad, Hafez al-Assad, in Hama een opstand neer van radicale moslims. Daarbij kwamen meer dan 30.000 mensen om het leven.