Binnenland

AVRO en TROS willen samen verder

HILVERSUM (ANP) – De TROS en de AVRO willen fuseren. Dit maakten de omroepen vrijdag op een gezamenlijke persconferentie bekend. De omroepen hebben een intentieverklaring ondertekend. Hierin staat dat ze de mogelijkheden voor een fusie onderzoeken.

Redactie digitale media
6 May 2011 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 14:50
Avro en Tros gaan fuseren. Foto ANP
Avro en Tros gaan fuseren. Foto ANP

Publieke omroepen moeten fuseren om besparingen te kunnen realiseren. In het regeerakkoord staat dat de publieke omroepen jaarlijks 200 miljoen euro moeten bezuinigen. De omroepen denken jaarlijks 50 miljoen te kunnen besparen door nauw met elkaar samen te werken.

De AVRO en de TROS weten nog niet wat de consequenties zijn van de fusie. Zo is het onzeker hoeveel zendtijd en budget de nieuwe omroeporganisatie krijgt. De AVRO en de TROS spraken al enige maanden met elkaar en willen fuseren tot de grootste publieke ledenomroep van Nederland. De merken TROS en AVRO blijven wel bestaan in deze vergaande vorm van samenwerking.

Voorzitter Paul Smits van de AVRO kondigde aan dat er gedwongen ontslagen zullen vallen bij de omroep. Dit komt omdat er minder mensen nodig zullen zijn op afdelingen als administratie en personeelszaken.

Ook is het de bedoeling dat beide omroepen uiteindelijk één gebouw betrekken. Nu zit de AVRO nog samen met de KRO en de NCRV in het zogeheten AKN-pand in Hilversum en is de TROS gehuisvest aan de Lage Naarderweg in de mediastad.

Hagoort

Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO): „Hier zijn felicitaties op z’n plaats. Fuseren, écht fuseren, is een noodzaak en verstandig. Maar dat betekent niet dat het een eenvoudig proces is voor de verschillende omroepen. De AVRO en TROS zetten vandaag een moedige stap op weg naar een eenvoudiger publiek mediabestel.”

„AVRO en TROS geven het goede voorbeeld. Er zullen er meer volgen. Als raad van bestuur voeren wij al lange tijd gesprekken samen met de omroepen om uiteindelijk uit te komen op maximaal acht bespelers. Dat proces werpt nu concrete vruchten af. De komende weken zullen we proberen om een eindplaatje te ontwerpen. Als dat lukt, is Den Haag aan zet om dat te vertalen in wetgeving.”

Minister

Minister Marja van Bijsterveldt (Media) kan zich zeer vinden in het voornemen van de AVRO en TROS. „Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden”, liet zij vrijdag in reactie op hun plannen weten. „Hun intentie tot fusie is absoluut een stap in de goede richting: een efficiënte en slagvaardige publieke omroep.”

In december liet de CDA-bewindsvrouw weten dat in 2016 het omroepbestel maximaal acht omroepen mag tellen. „Nu zijn dat er nog 21”, schetste ze destijds. „Als de omroepen hun krachten bundelen, kunnen we bezuinigen met behoud van kwaliteit”, hoopte ze toen al.

Politiek

Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie: „Ik ben blij met een ‘fusie’ tussen TROS en AVRO. Omroepen zouden wat ons betreft minstens 400.000 leden moeten hebben, dus om die reden is een fusie niet nodig. Maar voor de herkenbaarheid wel. Die was er los van elkaar niet. VPRO en EO hebben wel een sterk profiel.”

Maarten Haverkamp, CDA-Kamerlid: „Het is goed dat AVRO en TROS zelf het initiatief hebben genomen om tot een fusie te komen. Liever een huwelijk uit liefde, dan een gedwongen huwelijk. We gaan er als CDA vanuit dat er meerdere omroepen volgen. Zendgemachtigden die de dappere stap zetten om te fuseren zouden een soort van beloning moeten krijgen, door ze in de toekomst meer zendtijd en budget te geven. Meer dan omroepen die ervoor kiezen om ‘ vrijgezel’ te blijven.”

Jasper van Dijk, SP-Kamerlid: „Een fusie tussen AVRO en TROS vind ik prima, maar in het mediabeleid moet het gaan om de kwaliteit van het bestel en de programma’s. Deze regering wil 200 miljoen euro bezuinigen op de mediabegroting en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Daar zit het probleem.”

Martijn van Dam, PvdA-Kamerlid: „De keus is aan de omroepen zelf. Ik ben een groot voorstander van reductie van het aantal omroepen tot vier, door middel van fusies. Dat maakt de publieke omroep sterker, beter en efficiënter.”

NOS

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: „Dat is goed nieuws. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen. Als namelijk ook de KRO en de NCRV fuseren en ook de VARA en BNN het voorbeeld van de TROS en de AVRO volgen, dan kunnen Omroep Max, VPRO, EO, NTR en de NOS zelfstandig blijven en zitten we op het door de minister en ‘Hilversum’ gewenste aantal van acht omroepen.”

„Nu kan de Boston Consultancy Groep gericht gaan onderzoeken wat deze fusies daadwerkelijk aan efficiency opleveren. Nu is alleen nog de vraag hoeveel budget iedere partij krijgt. De sleutel ligt in het loslaten van zogeheten programmaversterkingsbudget door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dan heeft ‘Hilversum’ laten zien dat ze toch in staat zijn geweest om een majeure operatie tot een goed einde te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer