Libië: fonds voor rebellen is piraterij
TRIPOLI (ANP/AFP/RTR) – Het plan van de internationale gemeenschap om Libische rebellen op de lange termijn te voorzien van geld van de bevroren bankrekeningen van de regering van Muammar Gaddafi is „als piraterij op open zee”.
Dat zei de Libische minister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim vrijdag.
„Libië is volgens de internationale wetgeving nog steeds een soevereine staat en het gebruik van de bevroren middelen lijkt op piraterij op open zee”, aldus Kaim. „De rebellen vormen geen legale eenheid. Ze zijn geen land.” Kaim zei verder: „ Dit is illegaal. En als we er niets van zeggen, dan komen we in een jungle te leven.”
Ruim twintig landen besloten donderdag tijdens de Libiëtop in Rome tot de oprichting van een fonds voor de rebellen in de Noord-Afrikaanse staat. Tot nog toe hebben de landen zelf 170 miljoen euro bijeengebracht. De opstandelingen denken echter 1,4 tot 2 miljard euro nodig te hebben.
Toekomstige bijdrages aan het fonds moeten komen uit bevroren tegoeden van de Libische overheid. De VS hebben al toegezegd dat ze gaan proberen geld van de Libische overheidsrekeningen af te halen voor de rebellen. Een klein deel van de omgerekend 20,6 miljard euro die door Libië in de VS is gestald, zal worden overgeboekt.
Volgens Kaim staat in totaal 96 miljard dollar van Libië op buitenlands bankrekeningen. In februari is nog 390 miljoen euro overgeboekt naar Benghazi, inmiddels het bolwerk van de rebellen, om de salarissen in die regio zes maanden lang te kunnen betalen. Op de uitgave van dat geld is volgens Kaim geen toezicht. „Waar zijn die miljoenen aan uitgegeven? Aan het bewapenen van rebellen? Of is het verdeeld over de negen leden van de door henzelf uitgeroepen overgangsraad?”