Buitenland

Onvrede blijft bij volgers Tea Party

TIMONIUM (ANP) – Bij de congresverkiezingen in november trok de Amerikaanse Tea Party veel kiezers die ontevreden waren over de koers van het land. Een half jaar na deze verkiezingen is de onvrede nog steeds groot.

5 May 2011 18:53Gewijzigd op 14 November 2020 14:50

In een hotel aan de rand van Timonium, een buitenwijk van Baltimore, zijn ruim veertig volgers van de beweging bijeengekomen. Allen te gast bij de Campaign for Liberty, een van de ruim 3300 groeperingen die zich onderdeel van de Tea Party noemen. De groep maakt zich met name hard voor individuele vrijheid en een buitenlands beleid zonder oorlogen.

Alex Schlegel (30) verliet eind mei als vliegtuigtechnicus het leger, teleurgesteld over de koers van zijn land. „We zouden onze oorlogen moeten stoppen, we hebben daar niets te zoeken. Ik voelde mij deel van het probleem en kon het voor mezelf niet meer verantwoorden militair te zijn.”

Schlegel luistert naar sprekers over uiteenlopende onderwerpen, van belasting op alcohol tot Osama Bin Laden en het overheidstekort. De zaal luistert ingespannen en een instemmend gebrom klinkt op als een van de sprekers de dood van Osama in twijfel trekt.

Dulci Hill (43) en haar man Brian Hill (50) zitten achter een tafel met stapels magnetische bumperstickers. Ze maken zich zorgen over de in hun ogen onnodige oorlogen in Irak en Afghanistan, de toenemende overheidsbemoeienis en inperking van de vrijheid van meningsuiting. Brian, met duistere stem: „Zoiets als de vervolging van Geert Wilders om zijn uitspraken, dat kan hier ook gebeuren.” De Hills voldoen aan het beeld dat van de Tea Party bestaat: voormalige Republikeinen met harde standpunten. Beiden geloven heilig dat Obama’s geboortebewijs nep is en dat illegale Mexicanen wapens voor al-Qaeda de VS binnensmokkelen.

Ze zijn deze avond in de minderheid. De aanwezigen zijn met name intelligente jongeren die een platform zoeken voor hun zorgen over de groeiende overheid. Ze zijn docent, verzekeringsagent of computertechnicus. Het Texaanse Congreslid Ron Paul, die het liefst de Amerikaanse centrale bank afschaft, is hier populair. Ook al dragen conservatieve talkshowpresentatoren als Sean Hannity en Rush Limbaugh deels dezelfde standpunten, ze zijn hier niet geliefd: te ongenuanceerd.

Centraal thema van de toespraken is een oproep tot actie. Petities gaan rond. Aanwezigen wordt gevraagd Congresleden te bellen om hun onvrede te uiten en om langs de deuren te gaan om zieltjes te winnen. Ook wordt Ron Paul vaak genoemd. Bij de presidentsverkiezingen kan hij rekenen op de steun van meerdere aanwezigen.

Accountant Kyle Wagner (30) kijkt tevreden toe, de opkomst is groter dan in de maanden na de verkiezingen. Hij windt zich op over de overheidssteun aan grote bedrijven als GM en Chrysler. Hij stelt opgewekt: „De overheid is een prima werver: zij maakt mensen kwaad en drijft ze hier naar toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer