Bert Mooiman in Scheveningen
De Nieuwe Badkapel in Scheveningen herbergt een orgel van P. van Dam uit 1926. In datzelfde jaar ging Van Dam failliet, waarmee dit orgel een van de laatste instrumenten was van het vermaarde orgelbouwersgeslacht.
In de smalle en extreem diepe orgelkas verrees een tweeklaviers pneumatisch orgel met 27 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk en pedaal. Rond 1967 werd het orgel ingrijpend verbouwd door de Scheveninger J. van der Zwan. Hij elektrificeerde de tractuur, husselde de dispositie door elkaar en voegde er wat neobarokke elementen aan toe. Zo ontstond een drieklaviers orgel. In 1992 heeft M. C. Tiggelman (Zaltbommel) het oorspronkelijke Hollands-romantische klankkarakter wat opgepoetst. Bert Mooiman is vanaf 1989 organist van de Nieuwe Badkapel en sinds 2009 ook titularis van de Grote Kerk in Breda.
Wat moet je met een dergelijke vergaarbak? Het is niet te duiden als een bepaald orgeltype. Eigenlijk is het een grote kleurdoos. Bert Mooiman weet er uitstekend weg mee. Om deze kleurenrijkdom te demonstreren kiest hij voor deze cd een breed programma. Zo klinken van Bach onder andere de vijfde triosonate, van Mozart de Fantasia, van Schumann nummer 1 uit de Sechs Kanonische Studien, van Brahms ”Herzlich tut mich verlangen”, van Franck de Fantasia. Dan nog Andriessen met onder andere Thema met variaties en de Toccata van Marius Monnikendam als uitsmijter.
Hoewel in Bachs triosonate de elektropneumatiek niet meewerkt en de nodige karakteristieke tongwerken bij Franck ontbreken, weet Mooiman mooie klanken uit deze grote kleurdoos te toveren. En dat alles ten behoeve van de restauratie van de Nieuwe Badkapel.
Bert Mooiman bespeelt het Van Dam-orgel in de Nieuwe Badkapel te Scheveningen; Excellent Recordings (ER 20211); € 15,-; bestellen: info@vrienden-ok-nbk.nl
Bert Mooiman, orgel
Bert Mooiman, orgel
Bert Mooiman, orgel