Israël veroordeelt Palestijnse verzoening
CAIRO (ANP) – De rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah vierden woensdag het ondertekenen van een nieuw verzoeningsakkoord, waarmee de oprichting van een Palestijnse staat moet worden bewerkstelligt. Volgens Israël betreft het een farce.
Een vloeiende implementatie van het verdrag lijkt vooralsnog ver weg. Zo liep de ceremonie in de Egyptische hoofdstad Caïro al twee uur vertraging op omdat beide bewegingen het niet eens konden worden of Hamasleider Khaled Meshaal al dan niet op het podium zou plaatsnemen bij Fatahleider Mahmoud Abbas. Uiteindelijk zat Meshaal in het publiek en mocht hij daar het woord nemen.
Tijdens de ceremonie zei Abbas dat de Palestijnen een nieuw tijdperk betreden. „We kondigen de Palestijnen aan dat we voor altijd de zwarte bladzijde van verdeeldheid hebben omgeslagen”, aldus Abbas. Het seculiere Fatah, dat de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever en de strengislamitische Hamas, die de Gazastrook controleert, beëindigden met het akkoord een politieke scheuring van vier jaar. Aan de afspraken gingen maanden van geheime onderhandelingen vooraf. Vorige week werd al bekend dat de bewegingen een interim-regering zullen vormen. Abbas heeft de internationale gemeenschap opgeroepen deze regering te steunen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft opnieuw fel uitgehaald naar het verzoeningsakkoord. „De gebeurtenis van vandaag in Caïro is een enorme klap voor vrede en een grote overwinning voor terrorisme”, zei Netanyahu woensdag tijdens een bezoek aan Londen. „Drie dagen geleden leed het terrorisme een grote nederlaag met de uitschakeling van Bin Laden. Vandaag boekte het in Caïro een overwinning.”
Netanyahu wees erop dat Hamas de Amerikaanse commando-operatie die resulteerde in de dood van al-Qaeda-leider Bin Laden, scherp heeft veroordeeld. Een Hamaskopstuk omschreef Bin Laden na diens overlijden als een „Arabische heilige strijder”.
Netanyahu ziet geen rol voor Hamas in het vredesproces, dat al lange tijd stil ligt. „We kunnen alleen vrede sluiten met buren die vrede willen. Zij die ons willen elimineren, zij die terreurdaden plegen tegen ons, zijn geen vredespartners.” Daarnaast erkent Hamas het bestaansrecht van Israël niet.
Fatahkopstukken beweren echter dat het niet uitmaakt of Hamas Israël erkent zolang de Palestijnse regering dat maar doet. Hamasleider Meshaal sprak zich voor het eerst openlijk uit voor een Palestijnse staat naast Israël, echter onder voorwaarden. Tot dusver toonde hij zich steeds een voorstander van de gewapende strijd tegen Israël en wees hij vredesonderhandelingen met Israël van de hand.
De internationale gemeenschap houdt zich volgens analisten vooralsnog op de vlakte totdat details over het akkoord bekend zijn. Een eerdere Palestijnse regering van nationale eenheid mislukte in 2007, deels omdat de VS en andere landen weigerden deze te erkennen tenzij Hamas Israël zou erkennen, geweld zou stoppen en eerdere vredesakkoorden zou respecteren.