Kritiek op commando brand Strabrechtse Heide
DEN HAAG/HEEZE (ANP) – De veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost is voldoende georganiseerd voor een groot incident, zoals de brand op de Strabrechtse Heide vorig jaar. De preventie, voorbereiding, uitvoering en coördinatie kunnen echter beter en vooral moet de brandweer sneller uitrukken. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) concludeert dat in onderzoek, dat voortvloeide uit Kamervragen.
„De bestrijding van de brand is vooral gecoördineerd vanuit het veld zelf”, analyseerde de inspectie onder meer.
De brand op de Strabrechtse Heide ontstond op de bloedhete vrijdag 2 juli 2010 rond twee uur. Toen het vuur vier dagen later was geblust, was 150 hectare bos en heide verwoest. Uit twee onderzoeken blijkt dat traag is gereageerd op de melding en de opschaling van de brand.
Anders dan in andere delen van het land houdt de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost in tijden van extreme droogte geen preventief toezicht en is er niet speciaal geoefend op natuurbranden. De regiobrandweer beschikt niet over specifiek bestrijdingsmaterieel.
Omdat er geen controle was, kwam de eerste melding van de brand van flatbewoners op enkele kilometers afstand. Het is aannemelijk dat het vuur zich toen al ruim had kunnen uitbreiden. Na de eerste melding duurde het 23 minuten voor de eerste brandweereenheid ter plaatse was. De tweede arriveerde na 26 minuten. Beide waren daarmee te laat.
Na een uur werd de brand opgeschaald en werden leidinggevenden van brandweer, politie, gemeenten en geneeskundige hulpdienst voor overleg opgeroepen. De commandant van de politie was bijna twee uur onderweg en die van de brandweer 141 minuten, hoewel ze binnen een half uur worden verwacht. Hun eerste overleg begon 3,5 uur na het uitbreken van de brand.
Tijdens het eerste overleg bleek het team geen goede informatie te hebben. „Diverse eenheden werken zonder kaart. Kaarten die wel beschikbaar zijn, blijken verouderd en niet met elkaar te corresponderen.”
„Omdat er geen compleet beeld was, waren er ook weinige concrete acties”, zegt een geïnterviewde officier van dienst van Rijkswaterstaat. Hoewel er nog behoefte was aan leiding en coördinatie, werd het team vrijdagavond al ontbonden. De brand werd afgeschaald, maar hij zou nog vier dagen duren. Op zondag waren er bijvoorbeeld nog 780 brandweerlieden en driehonderd militairen in touw.