Eerste kerkdienst op Facebook
APELDOORN – Op internet wordt op 10 mei de „eerste interactieve Facebookkerkdienst” gehouden. De ‘dienst’ vindt plaats in St. Pixels, een onlinekerk.
Vanachter computerschermen en iPhones kunnen ‘kerkgangers’ volgende week dinsdag luisteren naar Schriftlezingen, een preek, kunnen zij meezingen met hymnes en gebedsverzoeken indienen. Ze kunnen ook via muisklikken reageren met woorden als ”amen”.
Het startsein voor de dienst wordt gegeven op de International Christian Resource Exhibition (CRE), een Britse beurs voor kerken en christelijke organisaties en de grootste in zijn soort in Europa.
„Of je het nu leuk vindt of niet: Facebook is de plaats waar mensen anno 2011 zijn”, zegt initiatiefnemer Mark Howe. „Als het Evangelie bestemd is voor de hedendaagse via internet verbonden samenleving, moet er op een passende, maar moderne wijze plaats voor zijn op sociale netwerken.” De Brit ontkent dat St. Pixels „cool en postmodern” wil zijn. „We passen basale principes voor zending in andere culturen toe op onze eigen cultuur.”
Spreker tijdens de dienst is Andrew Graystone, directeur van het Britse Church and Media Network. „We hebben 600 miljoen ‘naasten’ op Facebook. St. Pixels op Facebook betekent dat 600 miljoen gebruikers van Facebook nu een kerk op zak hebben”, aldus Graystone.
St. Pixels bestaat sinds 2006 op het web. De site biedt onder meer ”discipelschapsgroepen”, discussieforums en de mogelijkheid om te chatten. De site wil op internet „een heilige plek en een getuigende gemeenschap zijn waar mensen welkom zijn.” Af en toe belegt St. Pixels ook bijeenkomsten waarbij mensen elkaar in levenden lijve ontmoeten.
Facebook, momenteel een van de grootste socialenetwerksites, is ook in Nederland in opmars. Gebruikers kunnen via een profiel contacten onderhouden met anderen en informatie verspreiden en ontvangen. „Nederlandse religieuze organisaties zijn in zeer beperkte mate aanwezig op Facebook”, schrijft Eric van den Berg in het onlangs verschenen ”Handboek kerk en internet”. „Internationaal is Facebook veel meer doorgedrongen.”
Ook op andere sociale media zijn al ‘kerkdiensten’ georganiseerd. Zo werd in september vorig jaar in Amsterdam een interreligieuze Twitterdienst gehouden. Een jaar eerder al belegde legerpredikant ds. F. R. Omvlee een dienst via LinkedIn, een netwerksite die vooral gebruikt wordt door mensen uit het bedrijfsleven.
Ds. Omvlee heeft zijn activiteiten voorgezet onder de naam ”Social Sunday”. Van een kerkdienst hebben ze overigens niet veel meer weg. De website van Social Sunday spreekt over een „ongeorganiseerd georganiseerde bijeenkomst over wat mensen inspireert.”
Kerk online
Eerste ‘kerkdienst’ via netwerksite Facebook op 10 mei.
‘Kerkgangers’ kunnen via computer of telefoon meeluisteren en reageren.
Initiatiefnemer: We passen principes van zending toe op eigen cultuur.