Binnenland

Ex-PSV’er ontkent ontucht

S., de 39-jarige ex-directeur van PSV, ontkent dat hij ontucht heeft gepleegd met minderjarige jongens. Ook weerspreekt S. dat hij als HIV-geïnfecteerde onveilige seksuele contacten heeft gehad.

Binnenlandredactie
6 June 2003 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Dat zei zijn advocaat, J. Schnitzler, donderdag. De raadsman noemt het besluit van het openbaar ministerie om de HIV-besmetting van S. naar buiten te brengen „bijzonder onzorgvuldig”, ook omdat hij zelf niet wist dat dit naar buiten werd gebracht. Hij erkent dat het dossier over S. belastend materiaal bevat, maar noemt dit niet overweldigend. S. zou jongens hebben opgepikt in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. „Mijn cliënt ontkent niet dat hij daar geweest is”, zegt Schnitzler. „Maar daar zit geen strafrechtelijke kant aan.” De advocaat zegt ook dat in het plantsoen sprake is van homoprostitutie op vrijwillige basis. Gedwongen seks zou niet aan de orde zijn.

„In bepaalde publicaties wordt gesuggereerd dat mijn cliënt een spin in het web zou zijn. Dat is niet zo. Dat hij zou bemiddelen in contacten is iets wat mij onbekend voorkomt.”

De rechtbank in Den Bosch heeft de beperkingen van S. om bezoek te ontvangen opgeheven.

Burgemeester Welschen van Eindhoven waarschuwde dat de affaire rond S. niet mag leiden tot een heksenjacht op homoseksuelen en Marokkaanse jongens. Hij deed zijn oproep vanmorgen via Omroep Brabant. Volgens de politie hebben niet alleen Marokkaanse, maar ook Nederlandse jongens zich aangeboden als prostitué.

Donderdag had Welschen slachtoffers van S. en andere mannen al opgeroepen zich te melden bij hun huisarts of de GGD. „We moeten die mensen zo snel mogelijk zien te bereiken. Ze moeten naar een dokter.” De privacy-effecten wegen niet op tegen de gezondheidsrisico’s van de slachtoffers, vindt hij. Hij realiseert zich dat de ex-directeur hiermee is gebrandmerkt.

Ook minister Donner van Justitie kan zich voorstellen dat het OM in Den Bosch de identiteit en de HIV-besmetting van S. naar buiten heeft gebracht. „Zonder op de grond van deze zaak in te willen gaan, kan ik me voorstellen dat het OM dit heeft gedaan om de mensen die het aangaat te beschermen”, aldus Donner donderdag in Luxemburg na overleg met zijn Europese collega’s. „Dit kan gerechtvaardigd zijn.”

Hoewel de bewindsman de zaak alleen via de media kent, zegt hij dat de zaak-S. een „potentiële vorm van doodslag kan zijn als je weet dat je besmet bent en toch onbeschermd gemeenschap hebt.” Donner denkt dat het mogelijk te laat is om directe slachtoffers te waarschuwen, „maar anderen zijn nu mogelijk nog wel te beschermen.”

De homobelangenorganisatie COC wees donderdag in het RTL4 Journaal de handelwijze van justitie in Den Bosch af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer