Kerk & religie

Johannes Paulus II zalig verklaard

ROME – Meer dan 1 miljoen mensen hebben zondag in Rome de zaligverklaring van Johannes Paulus II bijgewoond. De zaligverklaring brak een serie van records.

Van onze correspondent
2 May 2011 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 14:46
Tienduizenden rooms-katholieken hebben zondag in Rome de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II bijgewoond. Zaterdag stond er al een grote menigte voor de Sint-Pieter.	Foto EPA
Tienduizenden rooms-katholieken hebben zondag in Rome de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II bijgewoond. Zaterdag stond er al een grote menigte voor de Sint-Pieter. Foto EPA

Onder de 1,5 miljoen aanwezigen –volgens politieschattingen– die deelnamen aan de festiviteiten rond de zaligverklaring was ook de Franse non Marie Simon Pierre, die meent dat zij door tussenkomst van de gestorven paus is genezen van parkinson. Haar genezing zou geneeskundig onverklaardbaar zijn geweest, waardoor er volgens de Vaticaanse regels betreffende zalig- en heiligverklaringen sprake is van een wonder. Dit wonder ligt ten grondslag aan de zaligverklaring van Karol Wojtyla, zoals de vorige paus heette.

De non overhandigde zondag op het Sint-Pietersplein een ampul met bloed van Wojtyla, een relikwie die volgens de Rooms-Katholieke Kerk nu vereerd mag worden, aan de huidige paus, Benedictus XVI. De baar met het lichaam van de vorige paus, die de zalige Karol Wojtyla gaat heten, was eind vorige week uit de pauselijke tombe gelicht en verplaatst naar het hoofdaltaar van de Sint-Pieter. Daar konden mensen hem tot vanochtend vereren. De baar krijgt hierna een nieuwe plek in een zijkapel van de belangrijkste kerk van het rooms-katholicisme.

De feestdag voor de nieuwe „zalige” is bepaald op 22 oktober, de dag dat Johannes Paulus II zijn pontificaat begon. De waarschijnlijke afbeelding (te reproduceren op altaars in de hele wereld) is een foto van de lachende Wojtyla uit 1985. Die opname werd zondag direct na de ceremonie onthuld op het Sint-Pietersplein.

Johannes Paulus II (paus van 1978 tot 2005) is zes jaar en een maand na zijn dood zalig verklaard, wat een van de snelste zaligverklaringen uit de geschiedenis is. Zijn zaligverklaring hing sinds zijn dood op 2 april 2005 in de lucht. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een paus zijn voorganger heeft zalig verklaard.

De zaligverklaringsceremonie, onderdeel van een plechtige mis, werd bijgewoond door negentig staatshoofden, onder wie de koning en de koningin van Spanje en België en de president van Polen en Mexico.

Ook José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, gaf acte de présence, alsook Robert Mugabe, president van Zimbabwe. De Nederlandse regering werd vertegenwoordigd door minister Donner van Binnenlandse Zaken. De bewindsman heeft naar eigen zeggen als taak de contacten met de kerken te onderhouden. Na afloop van de dienst gaf Donner aan een grote overlap tussen protestantse en rooms-katholieke samenkomsten te hebben waargenomen.

De zaligverklaring is een voorstadium van heiligverklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer