MAF-piloot Arjan Paas even in Nederland
GENEMUIDEN – De rustige straat in Genemuiden kan bijna geen groter contrast vormen met hun toekomstige woonplaats. Na een opleiding van ongeveer twee jaar hopen Arjan en Aartje Paas-Maaijen deze zomer te vertrekken naar de tropische oorden van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Als MAF-piloot zorgt Arjan daar straks voor de verbinding met de rest van het land.
„Bij het verlaten van de basisschool zei een onderwijzer al: Jou zie ik nog wel eens naar Afrika gaan, om zendingsvlieger te worden”, zegt Arjan Paas in de woonkamer van de woning waar het gezin tijdelijk verblijft. Zelf had de Genemuidenaar daar geen idee van. „Pas tijdens een stage op het hbo kwam dat idee op.” Even daarvoor was hij in Tanzania actief bij het bouwen van een kerk. „Daar kwam ik in contact met Mission Aviation Fellowship (MAF). Zo ontstond er interesse in het werk van deze organisatie.”
De contacten verdiepten zich tijdens zijn afstudeerstage bij MAF in Kenia, Tanzania en Uganda in 2005 en 2006. Arjan en Aartje Paas, pasgetrouwd, verbleven samen in Afrika. Ze meenden steeds meer geleid te worden op het pad om zendingsvlieger worden. Toch kwam het er pas later van. „In 2009 vertrokken we voor de opleiding naar Australië.”
Het eerste jaar volgde Arjan Paas een Bijbelschool, verplicht voor iedereen die gaat werken voor MAF. Ook Aartje Paas volgde een aantal vakken. Arjan: „Hoewel je voornaamste taak het vliegen is, is het van belang dat je voldoende Bijbelkennis hebt. In een zendingsomgeving kan iedereen te maken krijgen met vragen uit de bevolking, of je nu evangelist bent of niet. Het is belangrijk om dan antwoorden te weten.”
Gedurende 2010 leerde Arjan Paas vliegen bij de vliegopleiding van MAF in Australië. „Alle instructeurs zijn ervaren zendingsvliegers. Zij weten wat het is om te landen en te starten onder moeilijke omstandigheden.” Omdat hij voor een uitzending naar een ander land dan Australië nog te weinig vlieguren heeft gemaakt, kreeg hij van MAF de kans om in het land zelf aan de slag te gaan.
In Arnhemland, het noordelijkste deel van Australië, onderhoudt MAF de verbindingen. In dit gebied, met heel natte en heel droge perioden, wonen 16.000 mensen. Voor het overgrote deel Aboriginals.
Arnhemland, dat zijn naam dankt aan het Nederlandse VOC-schip de Arnhem dat de regio in 1623 ontdekte, is over de weg nauwelijks bereikbaar. De bevolking woont erg geïsoleerd. Wie het gebied in of uit moet, is afhankelijk van luchttransport.
Het is historisch zo gegroeid dat MAF de verbindingen in Arnhemland onderhoudt, al zijn er geen zendelingen actief in het gebied. Aartje Paas: „Wij zien dat als een extra verantwoordelijkheid. In ons doen en laten willen we tonen christen te zijn. En hopelijk zijn er mogelijkheden om met de mensen meer dan oppervlakkig contact te hebben.”
Ze staat helemaal achter het werk van haar man: „Ik vind het prima dat hij vliegt. Ook onze dochters Rachal en Thamar hebben het in Australië tot nu toe naar hun zin. Het is afwachten hoe het straks gaat.”
Toch hopen beiden dat ze na ervaring te hebben opgedaan in Australië worden uitgezonden naar Afrika. Arjan Paas: „Daar ligt mijn hart. Al is het zeker niet zo dat we Arnhemland alleen maar zien als tussenstation. We weten echter niet wat de toekomst brengt. We nemen deze stap in het vertrouwen op de Heere.”
Aartje Paas: „We moeten alles overgeven aan Hem. Als we een middel mogen zijn waardoor het Evangelie verder komt, zitten we er niet voor onszelf.”