Athëisten willen geestelijk verzorger in Amerikaans leger
NEW YORK – Atheïsten en humanisten in het Amerikaanse leger willen eigen geestelijk verzorgers met de strijdkrachten kunnen meezenden. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times eerder deze week.
Atheïsten en humanisten voelen zich volgens de krant benadeeld ten opzichte van christelijke, islamitische, joodse en boeddhistische geestelijken.
Volgens legerstatistieken staan zo’n 9400 van de in totaal 1,4 miljoen amerikaanse militairen geregistreerd als atheïst of agnost. Daarmee vormen ze een grotere groep dan joden, moslims of boeddhisten, en volgens de Militaire Atheïsten- en Vrijdenkersvereniging (MAAF) bevinden zich onder de 285.000 militairen die helemaal geen religie of wereldbeschouwing hebben opgegeven nog veel meer ongelovigen.
De 1 miljoen christelijke militairen, die zo’n 70 procent van het geheel uitmaken, zijn in de militaire geestelijke zorg statistisch oververtegenwoordigd. Zo’n 90 procent van de in totaal 3000 geestelijk verzorgers is christelijk.
Volgens The New York Times kleven er voor atheïsten voordelen aan de erkenning van hun geestelijk verzorgers. Zo zouden ze recht krijgen op eigen samenkomstruimtes, en zouden ze kapellen mogen gebruiken.
In hun zoektocht naar officiële erkenning hebben de atheïsten echter nog een paar hordes te nemen. Zo is het nog onduidelijk of ze überhaupt wel een geloofsgroep vormen. Dit is een voorwaarde om eigen geestelijk verzorgers te mogen meezenden.
Toch ziet James Torpy, president van de MAAF, geen obstakels. „Het humanisme vervult voor veel atheïsten dezelfde rol als die het christendom voor christenen vervult, en het jodendom voor joden”, aldus Torpy.
Volgens atheïsten is de huidige Amerikaanse militaire cultuur doordrenkt van christelijke waarden en overtuigingen. Hier zou een lichte dwang tot bekering tot het christendom van uitgaan, terwijl zendingswerk in het leger verboden is.
In de herfst van 2010 hebben atheïsten op de legerbasis Fort Bragg in North Carolina zich verzet tegen het organiseren van een bijeenkomst rondom de bekende Amerikaanse evangelist Billy Graham. De militaire leiding had daarvoor geld, mankracht en een zaal ter beschikking gesteld. De klacht van atheïsten dat het een evangelisatiebijeenkomst was, werd door het hoofd van de legerbasis van de hand gewezen.
De atheïstische sergeant Justin Griffith wil nu als tegengeluid een vergelijkbare bijeenkomst organiseren. Hij wordt daarin gesteund door de atheïstische auteur Richard Dawkins.