Agenda 2002
Het jaar 2001 is omschreven als een jaar van rampen. Of dat van 2002 ook zal gelden, weet geen mens. Plannen zijn er echter genoeg voor het jaar dat voorligt. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. Deo volente.
1 januari
De euro wordt van ons allemaal. De gulden wordt definitief geschiedenis.
1 januari
De nieuwe euthanasiewet wordt van kracht. Nederland is het eerste land ter wereld waar euthanasie officieel niet meer strafbaar is.
9-12 januari
Vakantiebeurs, Jaarbeurs, Utrecht.
12 januari
Dr. ir. J. van der Graaf neemt afscheid van de Gereformeerde Bond in de Hervormde Kerk.
14-26 januari
Nationale Eurocollecte.
In heel Nederland gaan collectanten langs de deur om de laatste oude Nederlandse en buitenlandse muntjes in te zamelen. De opbrengst gaat naar goede doelen.
28 januari
De gulden is geen betaalmiddel meer. De dubbele prijzen verdwijnen nu snel uit de winkels.
30 en 31 januari
In Utrecht vindt de vervolgzitting van de synode van de Gereformeerde Gemeenten plaats. De synode bezint zich onder meer op het gebruik van internet.
31 januari
Koningin Beatrix wordt 64 jaar.
31 januari -2 februari
Huwelijksfeest prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta
Donderdagavond 31 januari is een feest in het Koninklijk Paleis op de Dam voor genodigden. Op vrijdag 1 februari volgen een lunchconcert in het Concertgebouw en een feestavond in de Amsterdam ArenA. Zaterdag 2 februari vormt het hoogtepunt met de huwelijksplechtigheden in de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk, met aansluitend een balkonscène en een rijtoer door de stad.
7-16 februari
BedrijfsautoRAI, Amsterdam.
9-16 februari
Voorjaarsvakantie midden en zuid.
Leerlingen van de basisscholen en van het voortgezet onderwijs in Midden- en Zuid-Nederland hebben een week vrij. De leerlingen in Noord-Nederland volgen de week erop.
21-23 februari
Motorbeurs, Jaarbeurs, Utrecht.
6 maart
Gemeenteraadsverkiezingen.
Voor de landelijke partijen is het de grote graadmeter en de generale repetitie voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Dat geldt ditmaal ook voor de lokale partijen. Een groot aantal van hen heeft zich verenigd in Leefbaar Nederland. Die partij gaat er onder leiding van P. Fortuyn alles aan doen om de lokale successen om te zetten in meer dan tien kamerzetels.
8 maart
De synode van de Gereformeerde Kerken behandelt de vraag van de zelfstandigheid van de plaatselijke gereformeerde kerken.
8-12 maart
FietsRAI, Amsterdam.
13 maart
Begin van de Boekenweek.
Thema is dit jaar ”liefde”. Het alternatief van de christelijke boekhandels voor het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Joke Verweerd.
15-23 maart
Huishoudbeurs, RAI, Amsterdam.
20 maart
VOC-herdenking, Den Haag.
In de Ridderzaal vindt de officiële herdenking plaats van de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, 400 jaar geleden. Tot 29 september is in het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling aan de VOC gewijd. Verder zijn er tal van activiteiten.
21 maart
De Keukenhof in Lisse opent haar poorten.
22 maart
De hervormde synode vergadert. Er wordt een nieuw moderamen gekozen.
29 maart
Goede Vrijdag
31 maart
Begin zomertijd.
In de nacht van zaterdag op zondag moeten alle klokken een uur worden vooruitgezet.
31 maart en 1 april
Pasen
1 april
Toch nog een kous met guldens gevonden? Vanaf vandaag rekent de bank mogelijk kosten voor het storten van guldens of het omwisselen in euro’s.
1 april
Autorijden en tegelijkertijd met een mobieltje aan het oor zitten, is voortaan verboden.
5 april
De driejaarlijkse synode van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) wordt met een bidstond geopend. Op 6 april volgt in Zuidhorn de eerste reguliere vergadering. De synode staat vooral in de belangstelling vanwege de liederenkwestie. Als het aan deputaten ligt, gaan de vrijgemaakten breed en veel zingen uit diverse bundels.
6 april
De Floriade in de Haarlemmermeer gaat open. Tuin, parken, lanen, water op hun best.
13 april
Tijdens het Nationaal Museumweekend openen veel musea hun deuren gratis of tegen gereduceerd tarief.
18 april
Op een ingelaste extra vergadering van de triosynode van de Samen op Weg-kerken moet een besluit vallen over de voorgenomen bezuinigingen bij het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Er dreigen rond de 150 arbeidsplaatsen te verdwijnen.
27 april
Meivakantie
In heel Nederland krijgen scholieren een week vrij.
30 april
Koninginnedag
Koningin Beatrix bezoekt met leden van haar gezin en andere familieleden Meppel en Hoogeveen.
4 en 5 mei
Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Ondanks dat 5 mei op een zondag valt, worden in tal van plaatsen -soms onder protest- bevrijdingsfestivals georganiseerd.
9 mei
Hemelvaartsdag
11 mei
Nationale Molendag, in combinatie met de Landelijke Fietsdag.
12 mei
Moederdag
15 mei
Verkiezingen Tweede Kamer.
Spannender dan ooit. Op GroenLinks, SP en SGP na hebben alle partijen een nieuwe lijsttrekker. De VVD ruikt de kans om voor het eerst als grootste uit de bus te komen, maar de nieuwe PvdA-leider Melkert zal er alles aan doen om concurrent Dijkstal van dat succes af te houden. Zal het nieuwe CDA-gezicht Balkenende zich staande houden te midden van dat titanengevecht? En wat kunnen Fortuyn en Leefbaar Nederland met de massa zwevende kiezers? Aan de zijlijn knokt de gloednieuwe ChristenUnie onder leiding van Veling voor iedere zetel en doet Van der Vlies namens de SGP een verwoede poging om de nieuwe nummer drie in de Kamer te krijgen.
16 -18 mei
De triosynode komt bijeen om de ordinanties -de uitvoeringsbepalingen bij de nieuwe kerkorde van de toekomstige Samen op Weg-kerk- vast te stellen.
16-30 mei
Duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs ronden hun opleiding af. Ze mogen hun kennis etaleren tijdens de centrale eindexamens.
17 mei
Máxima van Oranje-Zorreguieta -dan prinses- wordt 31 jaar.
19 en 20 mei
Pinksteren
15 juni
Open dag landmacht, Soesterberg.
De Koninklijke Landmacht presenteert op de kazerne in Soesterberg wat zij in huis heeft aan wapens, materieel en vaardigheden.
16 juni
Vaderdag
29 juni
Begin schoolvakantie.
De eerste schoolgaande kinderen krijgen vakantie. De basisschoolleerlingen in de regio noord mogen hun schooltas opbergen tot 11 augustus. De middelbare scholieren tot 18 augustus.
1 juli
Dag van de Architectuur
5 en 6 juli
Open dag luchtmacht, Gilze-Rijen.
De Koninklijke Luchtmacht laat op haar basis in Brabant zien hoe goed zij getraind is. Een week later doet de Koninklijke Marine hetzelfde in Den Helder op de Nationale Vlootdagen.
6 juli
Ook de scholieren in het zuiden krijgen vrij. Basisschoolleerlingen tot 18 augustus, leerlingen die het voortgezet onderwijs (gaan) volgen tot 25 augustus.
13 juli
Begin van de zomervakantie voor middelbare scholieren in de regio midden. Tot 1 september. De basisschoolleerlingen moeten het nog een week volhouden in de klas. Heel Nederland heeft nu vakantie.
31 juli-3 augustus
Naar Buiten, Barneveld
Op het terrein van kasteel De Schaffelaar wordt de buitenbeurs Naar Buiten georganiseerd. Vorig jaar kwamen zo’n 40.000 mensen -vooral uit de gereformeerde gezindte- naar het evenement.
15 augustus
In Den Haag herdenken betrokkenen bij het Indisch Monument de capitulatie van Japan in 1945 en de bevrijding van Nederlands-Indië.
30 augustus -1 september
Stoommanifestatie, Utrecht.
2 september
Opening academisch jaar.
De meeste universiteiten starten vandaag met ceremonieel het nieuwe studiejaar. Wijze woorden klinken.
6 september
Enkele duizenden oud-strijders of hun nabestaanden herdenken in een park in Roermond alle gevallenen in de strijd in Nederlands-Indië.
11 september
Herdenking aanslagen VS.
14 september
Open Monumentendag
17 september
Prinsjesdag, Den Haag.
Wie presenteert de eerste begroting van het nieuwe kabinet? Premier Kok is vertrokken en opgevolgd, mits de kabinetsformatie niet in een hopeloze impasse is verzand. Is Melkert zijn opvolger of toch Dijkstal? Misschien wel Balkenende. Wie het ook is, op woensdag 18 en donderdag 19 september volgt diens eerste echte vuurproef in de Tweede Kamer: de algemene politieke beschouwingen.
28 september
Open huis Koninklijke Landmacht, ’t Harde.
12 oktober
Begin van een week herfstvakantie voor scholieren in Noord-Nederland. De regio’s midden en zuid hebben een week later vrij (19-27 oktober).
22-26 oktober
Wegwijsbeurs, Utrecht.
In de hallen van de Jaarbeurs in Utrecht wordt tijdens de herfstvakantie de gezinsbeurs Wegwijs gehouden. De thema’s zijn dit jaar luchtvaart, het weer en Spellen(&(spelen.
27 oktober
Begin wintertijd.
In de nacht van zaterdag op zondag moet de klok een uur worden teruggezet.
31 oktober
Hervormingsdag
15 november
Als alles volgens plan verloopt, wordt vandaag de tunnel onder de Westerschelde opgeleverd: een vaste verbinding tussen de zak van Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen.
21-23 november
De triosynode vergadert, waarschijnlijk worden de ordinanties over het beheer besproken.
9 december
LandbouwRAI, Amsterdam.
21 december
Begin kerstvakantie.
25 en 26 december
Kerst
31 december
Om 24.00 uur is anno Domini 2002 voorbij.