Onderwijs & opvoeding

Vier opleidingen Inholland verliezen accreditatie

DEN HAAG – Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) begint een procedure om de accreditatie van vier opleidingen van hogeschool Inholland in te trekken. Dat heeft hij donderdag laten weten naar aanleiding van het rapport van de Onderwijsinspectie. Ook krijgen de opleidingen een boete opgelegd. De hoogte daarvan wordt de komende weken bekend.

Redactie digitale media
28 April 2011 15:28Gewijzigd op 14 November 2020 14:44
Foto ANP
Foto ANP

De Inspectie kwam met twee rapporten: één over het gehele hoger beroepsonderwijs en één waarin specifiek Inholland bekeken wordt. „Buitengewoon ernstig”, noemt Zijlstra beide werken in een eerste reactie. „De kwaliteit van hbo-diploma’s mag niet ter discussie staan en dat is nu wel het geval. En het gaat niet alleen over Inholland, het is veel breder.”

Het is volgens de staatssecretaris belangrijk dat er beter en vaker toezicht wordt gehouden op het niveau van de opleidingen. „Er zitten nu gaten in de wet en die moeten zo snel mogelijk gedicht worden.”

Niet alleen hbo-opleidingen van Inholland voldoen niet aan de wet. Vijftien opleidingen op verschillende hogescholen krijgen het oordeel ‘zeer zwak’ tot in het gunstigste geval ‘voor verbetering vatbaar’. De inspectie keek naar alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs. Naast de vier ‘zeer zwakke’ opleidingen van Inholland bleek ook het niveau van verschillende andere hbo-opleidingen ‘zorgelijk’. Het gaat om de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle, de opleiding werktuigbouwkunde aan de HAN-hogeschool, het Instituut voor Communicatie & Media aan de Hanze-hogeschool en de opleiding communicatie aan de Hogeschool Leiden.

Bij drie samenwerkende communicatieopleidingen aan de Hanzehogeschool was er volgens de onderwijsinspectie sprake van een alternatief afstudeertraject dat aanzienlijke tekortkomingen vertoont. Aan de Hogeschool Leiden was er een alternatief toetstraject voor een specifieke groep communicatiestudenten dat niet volledig reglementair werkte. Bij de HAN-hogeschool waren er problemen met de uitvoering van toetsen bij de opleiding werktuigbouwkunde. Bij de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle was sprake van een alternatief afstudeertraject met tekortkomingen en van een alternatief toetstraject dat niet goed uitgevoerd werd.

Ook de opleidingen die als ‘voor verbetering vatbaar’ worden omschreven, voldeden op verscheidene aspecten niet of niet volledig aan de wet. Het ging om bepaalde opleidingen aan de Christelijke Agrarische Hogeschool, de Christelijke Hogeschool Ede, de Christelijke Hogeschool Windesheim, de Haagse Hogeschool, Inholland, de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Utrecht. Er zijn volgens de inspectie geen indicaties dat het eindniveau bij deze instellingen in het geding is geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer