Onderwijs & opvoeding

Hoe werkt accreditatie hogescholen?

DEN HAAG (ANP) – Het rapport van de Inspectie van het Onderwijs oordeelt vernietigend over Inholland. Een groot deel van de studenten aan de hogeschool heeft ondeugdelijke diploma’s ontvangen. Vier van de vijf onderzochte opleidingen verliezen hun accreditatie en krijgen waarschijnlijk een financiële boete. Vijf vragen over de nut en de noodzaak van een accreditatie.

28 April 2011 15:30Gewijzigd op 14 November 2020 14:44

Wat is een accreditatie voor hogescholen?

Elke hogeronderwijsonderwijsopleiding in Nederland wordt, voordat er onderwijs kan worden gegeven, getoetst door de Nederlands - Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Wanneer die een accreditatie afgeeft, zegt het daarmee dat het getoetste onderwijs de kwaliteit van het hoger onderwijs waarborgt. Dit is onder meer voor de scholen van belang om van de overheid financiering te krijgen, behalve wanneer het een private opleiding betreft. Sinds 1 januari 2011 kunnen ook de instellingen zelf worden getoetst op hun interne kwaliteitszorg en hun inzet tot verbetering voor zover die betrekking heeft op de kwaliteit van haar opleidingen.

Hoe komt de NVAO tot een oordeel over een hogeschool?

Allereerst moeten opleidingen zelf hun onderwijsaanbod toetsen. Dit zelfevaluatierapport presenteren zij aan de NVAO. Daarna bekijkt een onafhankelijke commissie van deskundigen of de instelling daadwerkelijk aan de gevraagde kwaliteit kan voldoen. Commissieleden lopen onder meer enkele dagen mee op de instelling en keren deze binnenstebuiten. Ook worden gesprekken gevoerd met leerlingen en docenten en worden steekproefgewijs afstudeerwerkstukken bekeken. Dit alles gebeurt ook wanneer de instelling zelf wordt beoordeeld. Nieuw in de wet, die sinds dit jaar van kracht is, is het open spreekuur dat de NVAO met studenten, docenten en medewerkers houdt om tot een eindoordeel te komen.

Hoe lang duurt zo’n onderzoek?

Bij nieuwe instellingen die een accreditatie aanvragen, duurt een onderzoek circa zes maanden. Bij bestaande opleidingen neemt het onderzoek van de NVAO ongeveer drie maanden in beslag.

Wat als een onderwijsinstelling niet aan de voorwaarden van de NVAO voldoet?

Er wordt geen accreditatie verstrekt of aan opleidingen wordt, wanneer zij niet aan de kwalificatie voldoen, eenmalig een herstelperiode van twee jaar gegund. In die twee jaar moet de opleiding aantoonbaar verbeteren om alsnog voor een accreditatie in aanmerking te komen. Gebeurt dat niet, dan kan de minister van Onderwijs de accreditatie intrekken.

Hoe zit het nu met de accreditatie van Inholland?

De NVAO heeft het ministerie geadviseerd onderzoek te laten doen naar het mogelijk intrekken van de accreditaties van de vier opleidingen van Inholland. Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Inholland meldde eerder al dat enkele van die opleidingen zullen verdwijnen, waardoor toetsing voor die opleidingen niet meer nodig is. Voor de opleidingen die wel behouden blijven, heeft Terpstra vorige week al een plan van aanpak gepresenteerd. Dat plan is nog niet getoetst door de NVAO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer