Droogte overwegend slecht voor natuur
WAGENINGEN (ANP) – De aanhoudende droogte dit voorjaar is voor de meeste planten en dieren niet gunstig. Zeker niet als hierna ook nog een droge zomer volgt. Dat verklaarde Natuurbericht.nl, dat zich baseert op informatie van een aantal natuurorganisaties waaronder Vogelbescherming Nederland en De Vlinderstichting, donderdag.
Vooral amfibieën, zoals kikkers en padden, en planten hebben te lijden onder het droge voorjaar. De jonge kikkers en padden leven en groeien in sloten en andere watertjes die nu opdrogen. Ook jonge plantjes worden beperkt in hun groei door het gebrek aan water.
Teken komen na een lange droge periode ook in de problemen. Ze drinken geen water maar kruipen bij droogte de grond in op zoek naar vochtige bodemlagen waar ze vocht uit de lucht opnemen. Nu de bosbodem weinig vocht meer bevat, gaan de teken dood van de dorst.
Vogels hebben het niet meteen slecht bij weinig regen. Ze zijn mobiel en kunnen makkelijk een ander gebied opzoeken als ze last hebben van het weer. Maar sommige vogelsoorten hebben modder nodig voor de bouw van hun nesten en komen in de problemen als alle modderpoelen opdrogen, aldus Arnold van Vliet van De Natuurkalender. „Mensen kunnen deze vogels helpen door lokaal modderplassen aan te leggen”, aldus Van Vliet. Verder kunnen mensen niet veel doen aan droogte in de natuur.
Bepaalde vlindersoorten gedijen juist door droogte. Pas wanneer de zomer ook droog is krijgen deze soorten het vaak moeilijk. Algen zijn de enigen die echt profiteren van de huidige weersomstandigheden omdat deze goed groeien bij veel zon en weinig regen.