Kerk & religie

Vriendenboek voor 90-jarige John Stott

Als evangelicale christenen een paus moesten kiezen, dan zou dat de Engelse theoloog John Stott moeten zijn. Zover zal het nooit komen, maar de uitspraak die de joodse columnist David Brooks in 2004 in de New York Times deed, bevat wel een kern van waarheid. Stott is niet alleen een aimabele man, maar ook een van de belangrijkste voormannen van Bijbelgetrouwe christenen in de twintigste eeuw. Stott, emeritus predikant van de All Souls-kerk in Londen, schreef meer dan veertig boeken, die in 72 talen werden vertaald. Hij was jarenlang een van de predikanten van het Britse koningshuis, stond aan de wieg van de evangelicale Lausannebeweging en reisde als prediker en leraar de wereld over – totdat hij zich in 2007 terugtrok uit de openbaarheid en naar een bejaardenwoning voor anglicaanse geestelijken in Zuid-Engeland verhuisde.

27 April 2011 20:36Gewijzigd op 14 November 2020 14:43
Stott. Foto Bakerbooks
Stott. Foto Bakerbooks

Stott werd woensdag 90 jaar. Ter gelegenheid daarvan stelden 35 vrienden, kennissen en oud-collega’s een boek samen met herinneringen aan ”Uncle John”. Het levert een veelzijdig, boeiend en vooral persoonlijk portret op. De bundel is daarmee een waardevolle aanvulling op bestaande levensbeschrijvingen van Stott, zoals de tweedelige biografie van Timothy Dudley-Smith.

Wie is John Stott volgens zijn vrienden? Hij is nederig, integer, gedisciplineerd en eenvoudig, hij houdt van kinderen en vogels. Een man van gebed ook, die iedere dag om 5.00 uur de wekker zet om te bidden. En dan een briefje op de deur van zijn kamer: ”8.00 a.m. - 8.00 p.m. aan het werk. Niet storen alstublieft, tenzij het dringend is”.

Stott is nooit getrouwd geweest. Maar iemand die hem misschien wel het beste kent, is Frances Whitehead, sinds 1956 zijn persoonlijke secretaresse. Volgens haar werkte Stott altijd hard en efficiënt, steeds gericht op de eer van God. Daarbij stelde hij zich nederig en dienend op. „Het verbaast me nog steeds dat hij jarenlang ieder dag de papierbak op het kantoor leegde”, schrijft ze.

De lievelingstekst van Stott is Galaten 6:14, die hij graag uit de King James Bijbel citeert. „Maar het zij verre van mij, dat ik zou roemen, anders dan in het kruis van onzen Heere Jezus Christus; door Welken de wereld mij gekruisigd is, en ik der wereld.”

John Stott, zo schrijft Chris Wright in het nawoord, was een man die mensen bij het kruis van Christus wilde brengen en hen aanspoorde de woorden van Christus te gehoorzamen.

Stotts vrienden zijn wel zo eerlijk om af en toe ook een andere kant van de Britse theoloog te belichten. Toen Stott in 2006 zijn heup brak en weinig meer kon doen, worstelde hij lange tijd met zelfmedelijden. En dan is er steeds weer het gevaar van –te veel– chocola. Om te laten zien dat hij in staat is zijn lichaam te beheersen, neemt Stott wijselijk periodes van vasten in acht.

John Stott. A portrait by his friends, Edited by Chris Wright; Uitg. Inter-Varsity Press, Nottingham, 2011; ISBN 9781844745166; 217 blz.; € 15,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer