Economie

DNB: Crisis EU bedreiging economie

AMSTERDAM – De Europese schuldencrisis blijft de grootste bedreiging voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector.

Redactie economie
27 April 2011 13:04Gewijzigd op 14 November 2020 14:42
DNB. beeld ANP
DNB. beeld ANP

Dat bleek uit het woensdagmiddag gepresenteerde ”Overzicht financiële stabiliteit”, een halfjaarlijkse rapportage van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de centrale bank staat de schuldencrisis niet op zichzelf. Ook andere factoren bedreigen de Nederlandse economie, zoals de toenemende verschillen tussen lidstaten in concurrentiepositie en verdere prijsdalingen op de vastgoedmarkten.

Op mondiaal niveau ziet DNB het economisch herstel steeds vastere vormen aannemen. Vooral opkomende economieën groeien sterk. Wel gaan deze ontwikkelingen gepaard met stijgingen in grondstofprijzen en een toenemende inflatiedruk, waarschuwt de bank.

Het risico op een zogenaamde dubbele dip lijkt naar de achtergrond verdwenen. Toch zijn er nog veel „mondiale onevenwichtigheden” in het monetaire stelsel. De grenzen van het monetair beleid zijn echter „langzaamaan bereikt.” Om het financieel systeem weerbaarder te maken, moeten financiële instelling structurele aanpassingen doorvoeren, waaronder versterking van kapitaalbuffers, stelt DNB.

Wat de Nederlandse situatie betreft vallen de problemen voor de vastgoedsector op. Structurele leegstand van kantoren raakt de financiële sector. Daarnaast kampen huishoudens met steeds verder oplopende schulden. Daarom zouden banken en verzekeraars de aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financieringen strikt na moeten leven, aldus DNB.

De regering moet van het terugdringen van de staatsschuld een prioriteit maken, aldus de opstellers van het rapport. Anders komt het vertrouwen in de markten in gevaar en kunnen schokken in de toekomst steeds moeilijker opgevangen worden. DNB roept banken, verzekeraars en pensioenfondsen ertoe op transparant te zijn over hun investeringen. Dit om verborgen verliezen te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer