Sarkozy steunt Draghi voor ECB-post
BRUSSEL – De Franse president Sarkozy steunt in de race om de hoogste post bij de Europese Centrale Bank (ECB) de Italiaan Mario Draghi. Die beschikt daarmee nu over de beste papieren. De kansen van Wellink lijken klein.
Het achtjarige mandaat van de huidige chef van de ECB, de Fransman Jean-Claude Trichet, loopt eind oktober af. Het besluit over zijn opvolging valt naar verwachting op de vergadering van de EU-regeringsleiders in juni.
Sarkozy was dinsdag in Rome voor overleg met premier Berlusconi over met name de stroom van Tunesische vluchtelingen. En passant lukte het laatstgenoemde goede zaken te doen rond de aanstelling van een nieuwe ECB-topman. Na het onderhoud verklaarde Sarkozy in het openbaar dat hij zich achter Draghi schaart. „Niet omdat hij Italiaan is, maar omdat hij een uitstekende kandidaat is”, aldus het staatshoofd.
De benoeming hangt nu vooral af van de Duitsers. Bondskanselier Merkel had ingezet op haar landgenoot Alex Weber. Die kondigde in februari echter aan dat hij niet beschikbaar was en dat hij opstapte als baas van de Bundesbank.
De regering in Berlijn doet er sinds die tijd het zwijgen toe. Zij heeft geen andere Duitser naar voren geschoven. De zakenkrant Handelsblatt meldde vorige week dat minister van Financiën Schäuble inmiddels zou kunnen instemmen met Draghi als president van de in Frankfurt gevestigde instelling, die waakt over de waardevastheid van de euro.
Draghi beschikt als deskundige op financieel terrein over een prima reputatie. Maar hij komt wel uit Zuid-Europa en landen als Duitsland en Nederland staan op monetair gebied altijd wat huiverig tegenover bestuurders uit die regio. De ervaring leert dat zij vaak niet zo streng zijn en het minder nauw nemen met de inflatiebestrijding.
Vorig jaar werd de Portugees Vitor Constancio verkozen tot vicepresident van de ECB, een Zuid-Europeaan. Het lag toen voor de hand dat, vanuit het oogpunt van een evenwichtige verdeling, Trichet een opvolger zou krijgen uit een noordelijke lidstaat. Weber gold als topfavoriet, maar hij trok zich dus terug. Met zijn geharnaste opvattingen over het monetaire beleid, die hij bovendien te pas en te onpas verkondigde, botste hij nogal eens met collega’s uit de eurozone.
Nederland hoopt waarschijnlijk nog steeds dat Duitsland de voorkeur geeft aan een compromiskandidaat uit het noorden. De buurlanden staan wat betreft monetaire traditie dicht bij elkaar en Wellink, die binnenkort vertrekt bij De Nederlandsche Bank, zou in dat scenario hoge ogen gooien. Hij liet zelf onlangs doorschemeren een verhuizing naar Frankfurt wel te ambiëren. De duidelijke stellingname van Sarkozy is echter slecht nieuws voor hem. Zijn kansen slinken.